20 jaar geleden: 3 dodelijke slachtoffers bij drama in Vilt

Oud politieman Jack van Kleef bij het monument voor de slachtoffers © L1
Het is woensdag precies 20 jaar geleden dat Vilt werd opgeschrikt door een verschrikkelijk verkeersdrama. Michael Loo (19), zijn vriendin Diana Kleynen (18) en Michel Smits (18) overleden toen hun auto met hoge snelheid tegen een boom crashte.
De vierde inzittende, Ankie Coninx (toen 19), raakte zwaargewond maar overleefde het drama. De jongeren werden achtervolgd door een auto waarin mensen zaten die hen tot stoppen wilden dwingen na een eerdere aanrijding. Het drama ging als een schokgolf door Zuid-Limburg. Ongeveer 3000 mensen liepen een paar dagen na de dodelijke klap mee in een stille tocht tegen zinloos geweld.

Open wond

De onnodige dood van de drie jongen mensen maakte veel los in de dorpen Berg en Terblijt en Reijmerstok. Na 20 jaar is dit drama nog een open wond voor alle nabestaanden. Voormalig politiewoordvoerder Jack van Kleef was destijds kort na het ongeluk ter plaatse. "Dit ongeluk is een hele donkere pagina in mijn carrière", zegt van Kleef. "Dit zal ik nooit vergeten."

McDonalds

De aanleiding voor de wilde achtervolging was een lichte aanrijding eerder op de avond van die 31ste maart 2001. De vier jongeren hadden iets gegeten bij de McDonald's bij de Geusselt in Maastricht. Toen ze daar vertrokken en richting Berg en Terblijt reden, werden ze van achteren aangereden door een andere auto, bestuurd door Frans ter L. (toen 28) en met zijn vrouw Sheila W. (toen 23) daarnaast. Frans was zeer boos op de jongeren. Volgens hem hadden ze te hard geremd en botste hij daardoor tegen hun auto.

Klap

Woedend haalde hij de auto van de jongeren in en dwong hij de bestuurder tot stoppen. Frans trok de deur open en gaf chauffeur Michael Loo een klap. Hij dwong de jongeren om hem te volgen naar het woonwagenkamp waar Frans en Sheila woonden, om daar de schade te regelen. De vier jongeren waren echter bang en gingen ervandoor. Ze vertrouwden het niet en wilden niet mee naar het woonwagenkamp. Zowel Frans als Sheila hadden die avond gedronken. Chauffeur Frans had meer dan 12 biertjes op, zo bleek later tijdens de rechtszaak. Daarom wisselden ze na de aanrijding bij de McDonalds van plek in de auto. Sheila, die minder gedronken had, kroop achter het stuur. Sheila zette - onder druk van Frans - de achtervolging in. De twee probeerden de auto van de vier jongeren herhaaldelijk in te halen en af te snijden om hen te laten stoppen.

Dollemansrit

Tijdens de dollemansrit werden snelheden van 140 tot 160 kilometer per uur gehaald, waarbij Sheila en Frans bumperklevend achter de jongeren aanreden. De vier waren doodsbang, dachten dat Frans gewapend was en belden tijdens de achtervolging de politie. De meldkamer ontving de oproep even voor 23:00 uur. Kort daarna knalde de auto met de jongeren tegen een boom, waarbij de auto ook nog in brand vloog. Drie inzittenden waren op slag dood. De vierde lag zwaargewond op de Rijksweg.

Celstraf

Frans wordt in 2002 veroordeeld tot een celstraf van 10 jaar omdat hij zijn vrouw aangespoord had om de jongeren te achtervolgen. Sheila krijgt een staf van 2,5 jaar. Hun zaken werden apart behandeld omdat ze na het drama zijn gescheiden en Sheila haar ex-man niet meer wilde zien. Volgens de rechtbank was Sheila verminderd toerekeningsvatbaar en werd ze gedomineerd door haar man Frans.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!