Nieuws

Justitie: Van Rey liet zich voor een ton omkopen

© Jeroen Kuit
Jos van Rey heeft zich voor een bedrag van bijna een ton laten omkopen door projectontwikkelaar Piet van Pol.
Dat is de verdenking van het Openbaar Ministerie, zo blijkt uit de dagvaarding tegen de oud-wethouder van Roermond.

Het gaat onder meer om voetbalreisjes, bezoeken aan vastgoedbeurzen, en vakanties in de villa van Van Pol in Frankrijk.

Tilman Schreurs
Ook oud-wethouder Tilman Schreurs van Roermond zou zich hebben laten omkopen door Van Pol. Het gaat dan om een totaalbedrag van zo'n 15.500 euro. Dat is een optelsom van voetbalreisjes, etentjes, maar ook bloemen ter waarde van 125 euro, en een tegoedbon voor een bloemist ter waarde van 45 euro.

Bevoordeeld
Beide oud-wethouders zouden Van Pol in ruil voor de giften bevoordeeld hebben in zijn werk als projectontwikkelaar, bijvoorbeeld bij aanbestedingen, en verkoop- of aankooptransacties.

Nog twee bedrijven
Behalve het bedrijf van Van Pol heeft Van Rey ook nog twee andere bedrijven bevoordeeld, zo staat in de dagvaarding. Het gaat om bouwonderneming Meulenbouw in Weert en beveiligingsbedrijf RedSecurity in Roermond. Beide bedrijven zouden opdrachten aan Van Rey te danken hebben, nadat er giften richting de politicus waren gegaan. Het merkwaardige is dat het Openbaar Ministerie Van Rey hiervoor wél vervolgt, maar de bewuste bedrijven niet.

Cliënt geen verdachte
Meulen Groep was vandaag onbereikbaar voor een reactie. Vrijdag liet het bedrijf weten dat het de 'gang van zaken betreurt, maar er geen sprake is van welke vervolging dan ook.'
De advocaat van RedSecurity uit Roermond reageert wel. Volgens advocaat Paul Acda is zijn client, de eigenaar van het beveiligingsbedrijf, uitgebreid gehoord, en is zijn bedrijf volledig doorgelicht. Hij heeft een schriftelijke bevestiging van justitie dat zijn client géén verdachte is in de corruptiezaak rond Jos van Rey. Volgens hem lijkt het er dus op dat de verdenkingen rond het beveiligingsbedrijf te mager zijn om op zichzelf tot vervolging over te gaan. Maar voert het Openbaar Ministerie de verdenkingen wél op in de zaak tegen Van Rey, om die zaak ‘meer body te geven'.

Verkiezingsfraude

In de dagvaarding staan ook meer bijzonderheden over de verkiezingsfraude waar Van Rey van wordt verdacht.
Rechtszaak
Het trio staat dinsdag voor de rechter in Rotterdam. Dan begint de regiezitting in de zaak. Behalve van corruptie wordt Van Rey ook nog verdacht van verkiezingsfraude en van het witwassen van 175.000 euro.

Tekst en uitleg
Van Rey wilde donderdag niet reageren op de dagvaarding. Hij geeft aan dat zijn advocaat Gitte Stevens volgende week tekst en uitleg zal geven tijdens de regiezitting.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!