LVO Maastricht wil meer samenwerking in onderwijs

© iStock
Onderwijskoepel LVO Maastricht wil de banden tussen basis-, middelbaar en hoger onderwijs gaan aanhalen. Er worden projecten opgezet om de aansluiting aan beide kanten te verbeteren.
Volgens Patrick Limpens en Jacky Lamoré, directieleden van LVO Maastricht, moeten de nu bestaande schotten tussen de diverse onderwijslagen verdwijnen. "We moeten veel meer inzetten op de talenten van het kind, gepersonaliseerd onderwijs gaan aanbieden."

'Young Masterclass'

Daarom wordt de aanlevering van relevante informatie over leerlingen vanuit het primair onderwijs van groot belang. Een voorbeeld is de 'Young Masterclass', waarbij hoogbegaafde leerlingen uit groep acht van de basisschool al kennismaken met het voortgezet onderwijs en extra uitgedaagd worden.

Nauwere contacten

Waar de samenwerking tussen basisscholen en middelbaar onderwijs al langer loopt en aanscherping behoeft, zijn de nauwere contacten tussen middelbaar- en vervolgonderwijs nieuwer. Lamoré: "We willen samen met hbo en wetenschappelijk onderwijs modules gaan ontwikkelen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs om die overgang te versoepelen."

Naadloze aansluiting

Bij het vmbo moet dat gebeuren door het laatste vmbo-jaar en het eerste mbo-jaar in te laten vullen door zowel de middelbare school als de vervolgopleiding. Limpens: "Zo zorgen we voor een naadloze aansluiting en een versnelling in het onderwijstraject." De eerste stappen daarin worden gezet in de sector techniek.
LVO Maastricht wil leerlingen ook langer gaan volgen. De onderwijskoepel wil weten hoe de jongeren het doen in het vervolgonderwijs.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!