Steeds meer wielrenners fietsen op eigen initiatief

© iStock
Er gaan steeds meer wielrenners de weg op om bijvoorbeeld het Limburgse heuvellandschap te bedwingen, maar toch wordt er bijna niemand meer lid van de KNWU.
Ook de Limburgse wielerverenigingen profiteren niet van de grote opmars in het aantal mensen dat op de racefiets stapt.

Ontwikkelingen

De nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wielrennen hebben daar alles mee te maken. Zo gaan groepen wielrenners zelf in groepen de straat op, racen ze via verschillende apps tegen elkaar of doen ze aan nieuwe racevormen, zoals strandbiken.

Valkenburg

Pierre Raeven van Wielerclub Valkenburg ervaart dat mensen het lidmaatschap van een club vaak als een obstakel beschouwen. "Mensen willen op de fiets stappen als het hen uitkomt en niet wachten op de toertocht die pas over een paar weken op het programma staat. Mensen zijn veel individualistischer geworden."

Meegroeien

De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) ziet deze ontwikkelingen met lede ogen aan, zegt Arthur Cremers van het hoofdbestuur tegen de NOS. "Wij zijn toch een beetje de klassieke sportbond. We hebben criteriums rond de kerk en de wedstrijden van stad tot stad. Die tijd is echt voorbij. De nieuwe wielrenner wil wat anders."

Website

Daarom gaat de KNWU hervormen. Om te peilen wat de wielrenners zelf belangrijk vinden, heeft de bond een website gelanceerd waarop iedereen mee mag discussiëren over de toekomst. In het najaar wil de KNWU knopen doorhakken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!