Vaals gaat de leegstand in het centrum anders aanpakken

De aanpak van de leegstand in de Kerkstraat en de Lindenstraat in Vaals is mislukt. Er is hard gewerkt aan het opknappen van dat gebied, erkent de gemeente, maar de resultaten vallen tegen.
Het is voor de gemeente aanleiding om die leegstand op een andere manier aan te pakken. Tot nu toe trekt de stichting Turbine de kar, met bureau Walas Concepts uit Heerlen als uitvoerder. De gemeente neemt het roer zelf in handen.

Toenemende leegstand

Het project is in 2012 van start gegaan. Aanleiding was de toenemende leegstand in het centrum, waardoor dat gebied een verloederde indruk maakte. Het Turbine-project wordt in de aanloopfase financieel ondersteund door gemeente en provincie, maar moet zich op den duur zelf kunnen bedruipen.
Levendige straten
Mensen die iets nieuws willen beginnen in Vaals worden door Turbine in contact gebracht met eigenaren van leegstaande panden. Door tijdelijk in zo’n pand te trekken, kunnen ondernemers aan de slag, aldus Turbine, en wordt het in die straten levendiger. Eerst is in kaart gebracht welke panden geschikt zijn. Dat valt tegen.

Ondernemingsplan
Van de startende ondernemers met wie is gesproken, is slechts een enkeling met iets nieuws begonnen. De meesten hebben zelf geen duidelijk beeld wat ze willen: het ontbreekt vaak aan ‘een gedegen ondernemingsplan’.

Over een andere boeg

Vaals wil het met de aanpak van die leegstand dan ook over een andere boeg gooien. Het kantoor van Turbine verkast naar het gemeentehuis, zodat daar geen apart pand voor gehuurd hoeft te worden. Pas als sprake is van een concreet project wordt eventueel professionele hulp ingehuurd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!