Kloosters weer in trek bij mannen, behalve in Limburg

© Istock
Het aantal aanmeldingen voor intreding bij kloosters is in Nederland dit jaar met 25 personen meer dan dubbel zo hoog als de vijf jaar daarvóór.
In die periode schommelde het aantal novicen jaarlijks rond de tien. Dat meldt het Huis van de Roeping van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR).
Weinig Limburgers
Het is volgens KNR-woordvoerder Pierre Humblet het opmerkelijk dat de roepingen vooral buiten Limburg spelen. "Er is in Limburg een traditie van religieus leven, maar we zien dat de recente roepingen zich vooral in Brabant en Gelderland hebben aangemeld."

Trendbreuk
Toch spreekt Hublet van een trendbreuk. "Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is het aantal aanmeldingen gedaald. Aanvankelijk meldden zich nog hele hordes aan, in de jaren zestig gemiddeld 25 mannen en vrouwen per jaar. De afgelopen vijf jaar was het een stuk rustiger met tien tot vijftien intreders."
Humblet vindt het opvallend dat het nu vooral mannen zijn die kiezen voor een monnikspij. "Vroeger was het zo dat het bij twee derde van de aanmeldingen om vrouwen ging, nu is twee derde man."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!