Nieuws

Ophef rond viering communie in Meers

© Istock
In Meers is ophef ontstaan over het besluit van het kerkbestuur om geen viering van de eerste communie meer te houden in de kerk van Meers.
Een aantal inwoners heeft geprobeerd om pastoor Rik Achten over te halen tóch een communieviering te houden, omdat 'die in het eigen dorp hoort'.

Onvermurwbaar
Maar de pastoor is onvermurwbaar. Achten legt uit dat het aantal communicantjes in Meers zover terugloopt, dat het qua kosten (zo’n 3000 euro) en manuren (circa 200) niet meer te doen is om een aparte viering te houden. "We hadden al gekozen voor één viering per twee jaar, maar dan nog zijn er erg weinig kinderen. Dit jaar negen, in 2017 maar drie. Eens moet je er dan mee stoppen. De kinderen zijn welkom om in Elsloo de communie en communievoorbereiding te doen."

Nooit in de kerk
Volgens de pastoor is het niet mogelijk om alleen de viering in Meers te doen en de voorbereiding wél in Elsloo. "We zullen tóch moeten oefenen in de kerk en de kosten, bijvoorbeeld voor filmopnamen, blijven gelijk." Achten begrijpt de commotie niet: "Acht van de negen communicantjes heb ik nooit in de kerk gezien. En het vormsel is ook al jaren samen met Elsloo. Het is vooral één familie die het kerkbestuur onder druk probeert te zetten, maar wij blijven bij ons standpunt. De communicantjes blijven trouwens welkom in Elsloo, zonder rancune."
Een woordvoerder van het bisdom zegt dat het bisdom zich niet bemoeit met deze kwestie, omdat het gaat om een viering die aan een parochie gebonden is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!