Man met gezin vast in belegerd Frans dorp

Agenten bestormen het gebouw in Dammartin-en-Goële © epa/ANP/Yoan Valat
De oorspronkelijk uit Geleen afkomstige Sander Hilkens zit met zijn gezin opgesloten in het Franse plaatsje Dammartin-en-Goële.
Dat zei hij tegen L1 Radio (beluister de geluidsfragmenten). Hilkens is ongewild getuige van de belegering van het bedrijf waar de twee verdachten van de terroristische aanslag op Charlie Hebdo zich verschanst hebben met een gijzelaar. Hilkens is de broer voormalig PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens uit Geleen.

UPDATE 17:32 uur: gijzeling voorbij
Sander Hilkens hoorde rond vijf uur vanmiddag vanuit de woning in het Franse Dammartin-en-Goële waar hij verblijft, de schoten die zijn gelost bij de bestorming van het gebouw waar zich de verdachten van de terroristische aanslag in Parijs hadden verschanst.

De bestorming van het gebouw in Dammartin is inmiddels achter de rug. Kort voor half zes werd bekend dat de gijzelnemers gedood zijn bij de bestorming.
Sander Hilkens tijdens de actie

Huwelijksreis

Hilkens was op de terugweg van zijn huwelijksreis en wilde nog even een tussenstop maken bij familie van zijn vrouw. Gisteravond werd er eerst gezellig gegeten en gedronken en ook de nacht was rustig. Maar vanmorgen werd iedereen wakker van het geluid van helikopters die boven het huis cirkelden.

Dochtertje

Het was de voorbode van een spannende dag, maar dat was nog niet meteen duidelijk. Het dochtertje van de nicht werd eerst nog naar school gebracht. Maar langszaam werd duidelijk wat er aan de hand was. De plek waar zich alles afspeelt, bevindt zich hemelsbreed 500 meter van de woning waar Hilkens logeert. "Ik ben er vanochtend zelfs nog even met mijn auto langsgereden. Het is een minuutje van hier."

In staat van beleg

Maar al snel daarna veranderde het Franse plaatsje in belegerd gebied. De school waar het nichtje was afgegeven, werd hermetisch afgegrendeld. Niemand mag meer de straat op. De familie zelf zit in het woonhuis en via de tv heeft iedereen te horen gekregen dat niemand naar buiten mag.
© epa/ANP/Yoan Valat

Naar huis

Hilkens zou het liefst zo snel mogelijk naar huis rijden met zijn gezin. Maar iedereen wacht nog in spanning af wanneer het nichtje dat in de school vastzit weer naar huis mag. Pas als hij de familie veilig en compleet kan achterlaten, wil hij ook weg. "Dan gooi ik zo snel mogelijk het koffer in de auto en zijn we weg. En de familie van mijn vrouw nemen we misschien wel mee naar Nederland. Je weet maar nooit hoe lang het hier nog gaat duren."
Sander Hilkens vanuit Dammartin

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!