Nieuws

Drugskoning Dori hangt torenhoge rekening boven het hoofd

Onderzoek drugs Goudhaan Venlo, Tungelroy (12 nov 2020)
Onderzoek drugs Goudhaan Venlo, Tungelroy (12 nov 2020) © Weertdegekste
De Venlose drugsbaron Dori X. (58) wacht een gigantische rekening voor diverse witwasverdenkingen. Justitie wil zes zaken tegen de Venlonaar samenvoegen. Die dossiers zijn samen goed voor ruim zes miljoen euro aan vermeend zwart geld.
Een woordvoerster van het Landelijk Parket bevestigt dat justitie onderzoekt of alle dossiers in één keer kunnen worden behandeld.

Jaren gevangenisstraf

Dori is één van de bekendste namen uit het Limburgse drugsmilieu. Gedurende zijn 'carrière' kreeg hij meer dan twintig jaar gevangenisstraf opgelegd. Op 9 november werd hij opnieuw ingerekend. Hij zou zich samen met Djarvy G. (34) en Maiko M. (41) op de productie van amfetamine hebben gestort. De kraak van versleutelde chatdienst EncroChat zou het trio hebben genekt.
Justitie denkt Encro-berichten in handen te hebben waarin de mannen hun handel bespreken. Ze praten bijvoorbeeld over 'smelten' en het 'omzetten naar bmk', termen die duiden op de productie van harddrugs.

Amper legaal inkomen

De politie heeft tijdens observaties niet kunnen ontdekken of Dori een legaal inkomen heeft. Dat versterkt binnen justitie het idee dat de Venlose drugskoning leeft van crimineel vermogen. Ook het gebrek aan gebruikelijke transacties op zijn rekeningen, bijvoorbeeld voor boodschappen en ander levensonderhoud, heeft bij de speurders wenkbrauwen doen fronsen.
Drugs Velden Zwart Water Venlo (12 nov 2020)
Drugs Velden Zwart Water Venlo (12 nov 2020) © Track '88

Miljoenenzaken

Het maakt dat Dori, niet voor het eerst, wordt verdacht van het witwassen van crimineel geld. Justitie wil nu alle openstaande zaken tegen Dori samenvoegen. Het gaat om drie witwaszaken uit 2006, 2008 en 2009 met een totale 'waarde' van 587.700 euro en een Mercedes CLS. Ook de onderzoeken 'Visarend' en 'Eurasier' wil justitie nu meenemen. Dat laatste dossier gaat over harddrugs; in 'Visarend' wordt de Venlose vijftiger verdacht van het witwassen van ruim 5,6 miljoen euro.
"We onderzoeken of drie oudere witwaszaken waarin Dori X. verdachte is, en die nog bij de rechtbank Limburg liepen, kunnen worden overgeheveld naar de rechtbank Den Bosch om ze zo gelijktijdig met deze zaak af te doen", zegt een woordvoerster van het Landelijk Parket. Dori's advocaat Joost Antonides wil niet reageren op vragen.

Vijf verdachten

In het meest recente onderzoek zitten Dori en zijn vermeende handlangers Djarvy en Maiko sinds november vast. Onlangs werden ook Basim A. (40) en Deborah K. (37) gearresteerd in die zaak. Het voorarrest van Basim is woensdag met drie maanden verlengd, laat advocaat Misja Geeratz weten. Deborah is volgens advocaat Erik Gorsselink vrijgelaten. Justitie stelt dat ze wel verdachte blijft.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!