Nieuws

Vier ex-Forum-statenleden worden fractie Samen voor Limburg

© iStock
De vier leden van het Limburgs Parlement die onlangs uit Forum voor Democratie (FvD) zijn gestapt, gaan verder als nieuwe fractie onder de naam Samen voor Limburg.
Het gaat om Marcel Thewissen, Bart Smeets, Nico Vincken en Hans Reuser. Die laatste wordt fractievoorzitter.

Samenwerking met Forum

Samen voor Limburg wil blijven samenwerken met de drie overgebleven statenleden van Forum voor Democratie. Andersom is dat ook het geval. "In de praktijk moet blijken hoe dat precies vorm krijgt", zegt fractievoorzitter Reuser. "Het ligt voor de hand dat we samen vergaderen. Maar ook dat we geregeld met zijn vieren overleggen. Over het beleid dat we voorstaan in Limburg is er in ieder geval nauwelijks verschil van mening. Je zult van ons niet ineens een ander geluid horen."

Vorm

De afgelopen weken is bekeken hoe de samenwerking tussen de in maart 2019 voor FvD gekozen statenleden vorm kon blijven krijgen. Daar is uiteindelijk de nieuwe fractie als meest reële oplossing uit voort gekomen. Wel is het zo dat Samen voor Limburg als afgesplitste fractie geen recht heeft op financiële ondersteuning voor bijvoorbeeld een medewerker en ook geen eigen fractiekamer krijgt.
Verder is er geen plek voor de nieuwe fractie in het presidium. Dat is de vergadering van fractievoorzitters.

Aangescherpte regels

Een aantal jaren geleden zijn die regels aangescherpt na een reeks afsplitsingen die tot eenmansfracties leidden. Een ruime meerderheid vond het niet langer kunnen dat die toch alle rechten en voorzieningen kregen terwijl ze niet meer voor de partij waarvoor ze gekozen waren in het Limburgs Parlement zaten. Samen voor Limburg krijgt als fractie wel eigen vertegenwoordigers in de diverse statencommissies. Als fractie van vier man heeft ze recht op twee vertegenwoordigers in iedere commissie.

Ruis

De overgebleven driemans-fractie van FvD krijgt één vertegenwoordiger. Fractievoorzitter Reuser is van plan binnenkort met alle gedeputeerden in gesprek te gaan. "Zodat ze weten wat ze van ons mogen verwachten. En er zo weinig mogelijk ruis op de lijn komt", zo stelt Reuser. Hij verklaart verder dat het ook een bewuste keuze is geweest om met zijn vieren door te gaan en niet bijvoorbeeld als losse eenmansfracties. "We wilden onze kiezers niet in de steek laten. En dit was de meest voor de hand liggende constructie om succesvol door te kunnen gaan". aldus Hans Reuser.

Baudet

De vier statenleden van Samen voor Limburg stapten uit Forum voor Democratie na ophef over antisemitische en racistische berichten uit de jongerenafdeling van de partij. Partijleider Thierry Baudet zou daar onvoldoende tegen hebben willen optreden. Het leidde tot een felle partijstrijd en het opstappen van heel wat volksvertegenwoordigers uit de partij. In Limburg was gedeputeerde Ruud Burlet de eerste, daarna volgden de vier van de zeven statenleden die nu de fractie Samen voor Limburg vormen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!