Patrick van Veen over MAFS-exit: 'Vaak mezelf verdedigen'

Patrick van Veen was zes seizoenen lang te zien in Married at First Sight. © ANP
Gedragsbioloog Patrick van Veen uit Eijsden heeft maar liefst zes seizoenen zijn expertise gebruikt tijdens het matchmaking-proces in het realityprogramma Married at First Sight (MAFS) op RTL 4. Woensdag werd bekend dat hij en zijn collega-expert Radboud Visser uit Venlo ermee stoppen.
"Ik moest continu mijn matches verdedigen", vertelt Ven Veen aan L1. In het realityprogramma gaan onbekende singles met elkaar trouwen, op basis van de expertise van meerdere (relatie)experts. De deelnemers leren elkaar pas kennen voor het altaar, waar ze gelijk met elkaar in het huwelijksbootje stappen.

'Rommelde al vanaf begin'

Het negende seizoen is onlangs afgelopen en van de zeven koppels is er uiteindelijk één koppel getrouwd gebleven. Op social media is dat niet genoeg, schrijven kijkers. Maar dat was voor Van Veen niet de reden om ermee te stoppen. "Het rommelt al vanaf het begin van seizoen negen. Er zijn vrij veel wijzigingen in het productieteam geweest. En eigenlijk vanaf het begin liep het niet zo lekker. Ik had het gevoel, en ik denk de andere experts ook, dat we ons niet meer serieus genomen voelden. We moesten voortdurend uitleg geven over onze beslissingen en het proces", aldus Ven Veen.

'Bleven met elkaar botsen'

De gedragsbioloog legt uit dat hij samen met de andere experts verantwoordelijk was voor de matches in het realityprogramma. Maar de eindredactie van het programma wilde vaak tekst en uitleg waarom sommige kandidaten die zich hadden opgegeven, niet geschikt waren. "We bleven daardoor continu met elkaar botsen, terwijl wij echt daar waren voor een goede begeleiding en de juiste match." Het is volgens de Limburger niet zo dat de eindredactie alleen uit was op sensatie, maar de producent wilde wel graag bepaalde deelnemers zodat "kijkers blijven hangen en erbij betrokken worden".

Nieuw team

Van Veen heeft in totaal aan zes seizoenen meegewerkt. Seizoen een tot en met drie en seizoen zeven tot en met negen. In het laatste seizoen kwamen er veel nieuwe collega's, die nog niet eerder hadden samengewerkt met Van Veen of de experts. "Dat team moet je weer alles vanaf het begin uitleggen, en ze komen met andere ideeën. En het is niet erg om een paar keer uitleg te geven, maar nu moest dat zo vaak gebeuren, dat het frustrerend werd."
Uiteindelijk baalt Van Veen wel dat hij niet meer aan het volgende seizoen gaat werken. "Het matchmaking-proces, dat we met ons vieren deden, stond voor ons echt voorop. Elk jaar meldden zich honderden mensen aan om een partner te vinden. Ik hoop dat het programma nieuwe experts gaat vinden met de juiste intentie."
Drie jaar geleden deed chocolatier Danny Roex uit Echt mee aan het realityprogramma. De slotaflevering, met daarin de ontknoping of hij getrouwd bleef, keken we bij hem thuis:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!