Reliek van Heilige Bernadette begonnen aan toer door Limburg

De reliek van de Heilige Bernadette komt aan in Maastricht. © Jean-Pierre Geusens
Een schrijn met daarin een stukje bot van de Heilige Bernadette Soubirous uit Lourdes is begonnen aan een toer door Limburg. De goudkleurige reliekhouder is maandag en dinsdag te zien in Maastricht.
Daar wordt de schrijn tentoongesteld in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.

Rondreis

Woensdag gaat de toer van de schrijn verder. Dan wordt de reliekhouder tentoongesteld in de Munsterkerk in Roermond en donderdag doet de schrijn de kerk in Tienray aan.
De rondreis van de reliek over de wereld is zo'n vijf jaar geleden begonnen. "Eigenlijk om het verhaal van Bernadette uit Lourdes wat bekender te maken onder de mensen. Er was vier jaar geleden al een moment afgesproken waarop ze naar Nederland zou komen, maar uitgerekend in het weekend dat deze toer zou beginnen brak de coronapandemie uit, gingen de kerken dicht en gingen de grenzen dicht. Dus die rondgang is toen helemaal in het water gevallen. We hebben opnieuw moeten inschrijven en daarom zijn we nu dit jaar aan de beurt", vertelt Matheu Bemelmans van het Bisdom Roermond.

Miljoenen pelgrims

Bernadette Soubirous (1844 - 1879) was in 1858 een 14-jarige meisje dat in de Zuid-Franse stad Lourdes achttien keer een verschijning van Maria zag. Lourdes groeide daarna uit tot een van de grootste Mariabedevaartoorden ter wereld. Het wordt elk jaar door miljoenen pelgrims bezocht. Bernadette trad enkele jaren na de verschijningen in bij de Zusters van Liefde in het Saint-Gildardklooster in Nevers. Daar overleed ze in 1879.

Heiligverklaring

Sinds 1925 ligt haar lichaam opgebaard in een glazen schrijn in de kloosterkapel. In het kader van het proces tot zalig- en heiligverklaring van Bernadette zijn ook in 1925 enkele relikwieën van haar lichaam genomen en naar Rome gestuurd. Op 8 december 1933 verklaarde paus Pius XI haar heilig.
De reliek van de Heilige Bernadette in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht. © Jean-Pierre Geusens

Vieringen en processies

In Nederland reist de reliekhouder langs alle zeven bisdommen. Elk bisdom heeft een of meer kerken aangewezen voor het bezoek. Op al die plekken worden vieringen, processies en activiteiten rond de reliek georganiseerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!