Stukje bot van Bernadette uit Lourdes toert door Limburg

Al sinds jaar en dag reizen pelgrims naar Lourdes. De Zuid Franse stad is uitgegroeid tot een Mariabedevaartsoord van wereldformaat, nadat de katholieke kerk bevestigde dat de achttien Mariaverschijningen van het arme meisje Bernadette Soubirous in 1858 echt waren. Een stukje bot dat na haar overlijden uit haar lichaam werd genomen, reist nu door Nederland.
Zo’n overblijfsel uit het lichaam van een heilige - dat is de H. Bernadette al heel lang - wordt in de katholieke kerk een reliek genoemd. Het heeft een grote aantrekkingskracht op gelovigen en daarom is de komst van het reliek van Bernadette uit Lourdes belangrijk voor hen.

Sterre der zee

Het is de eerste keer dat het reliek van Bernadette in Nederland is. De rondtocht van de reliekschrijn begint maandag in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht en dat is niet toevallig. Het uit de 15e eeuw stammende beeld van Maria Sterre der Zee in een kapel die uitkomt op het met terrassen gevulde Onze-Lieve-Vrouweplein, trekt dagelijks duizenden bezoekers. Ook in tijden waarin de kerken leegstromen blijft Maria populair.
Pastoor Jan Vries van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek beziet de populariteit dagelijks in de kapel: "Nu is het nog rustig maar in de zomer gaat het om duizenden mensen per dag die hier binnenkomen. Het is het belangrijkste Mariaheiligdom van ons bisdom".

Bernadette Soubirous (1844-1879) spreekt bij gelovige katholieken zeer tot de verbeelding. Zij was het destijds 14-jarige meisje dat in 1858 in een grot in Lourdes in Zuid-Frankrijk achttien keer een verschijning van een ‘mooie dame’ zou hebben gezien. De Rooms Katholieke Kerk heeft later bepaald dat het niet anders kan dan dat zij Maria moet hebben gezien. Na de verschijningen ontwikkelde Lourdes zich tot een van de belangrijkste Mariabedevaartplaatsen ter wereld, die jaarlijks door miljoenen pelgrims wordt bezocht. Daaronder ook elk jaar duizenden Limburgers.

Processies

De rondgang langs alle Nederlandse bisdommen begint Tweede Paasdag in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht met een eucharistieviering en vervolgens wordt het overblijfsel van Bernadette door de binnenstad meegevoerd in een processie.
’s Avonds gaat de reliekhouder in een lichtjesprocessie naar de Lourdesgrot die een beetje mysterieus verstopt ligt achter aan hoge muur op de flanken van de Sint Pietersberg in Maastricht. Deze replica van de grot van Lourdes waar Bernadette de verschijningen beleefd heeft, is de oudste in zijn soort in heel Nederland. De grot is 150 jaar oud en indertijd gebouwd door de familie Claereboets.

Honderd Lourdesgrotten

In heel Limburg staan er volgens Matheu Bemelmans van het bisdom Roermond zeker honderd Lourdesgrotten. Ze werden in de decennia na de verschijningen in 1858 overal in Limburg gebouwd voor mensen die niet de mogelijkheid hadden om naar Frankrijk te reizen. In tuinen van kloosters of gewoon ergens in een buurt. De grot op de Sint Pietersberg is de oudste van Nederland. De gefortuneerde en diep religieuze familie Claereboets ging op bedevaart naar het prille Mariabedevaartsoord Lourdes en vond dat ze iets moest teruggeven aan de mensen van het dorp Sint Pieter. Ze bouwden een Lourdesgrot in hun tuin en maakten er een poortje in zodat iedereen er toegang had.

Relieken zijn overblijfselen van heiligen. De verering van relieken speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in het geloof van christenen. Het brengt volgens de katholieke kerk de herinnering aan een bepaalde heilige dichterbij en daarmee ook zijn of haar geloof in Christus. Voor gelovigen is de nabijheid van een heilige een mogelijkheid om hun voorspraak bij God in te roepen.

Hemel en aarde

Rosalinda Lebioda uit Echt komt regelmatig bij de Lourdesgrot op de Sint Pietersberg. Maar het echte Lourdes heeft vanzelfsprekend haar voorkeur: "Daar komen hemel en aarde samen", zegt ze stellig. Ze bezoekt het Franse bedevaartsoord al sinds haar vierde; haar ouders namen haar mee om te bidden voor haar genezing omdat ze als peuter ernstig ziek was.

Klein Lourdes

Vanuit Maastricht reist het reliek van de H. Bernadette dinsdag naar de Munsterkerk in Roermond om vervolgens te arriveren in Tienray. Deze kleine bedevaartplaats staat in de omgeving bekend als Klein Lourdes. Sinds 1874 wordt hier Maria van Lourdes aanbeden en ontwikkelde het kleine dorp zich tot bedevaartsoord. Vanaf 1874 kreeg Tienray officieel de kerkelijk eretitel: Klein Lourdes. Vanuit Tienray trekt het reliek naar andere bisdommen in Nederland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!