Limburg hold 'em: impuls voor linedance door Beyoncé?

De hit van Beyoncé gaat viraal op social media. © iStock en ANP
De hele wereld is in de ban van de hit van Beyoncé: Texas hold 'em. Mét alle mogelijke pasjes van dien. En dat betekent ook dat heel Limburg, jong en oud, massaal op het nummer danst.
Bij dansscholen in de hele provincie komen aanvragen binnen voor het leren of het dansen van de pasjes op het populaire nummer. Net als bij de Songfestival-kraker Europapapa vooral te danken aan TikTok, waardoor inmiddels al zo'n 50 verschillende choreografieën rondcirculeren.

Bedrijfsuitjes en vrijgezellenfeesten

"Voor het eerst in 15 jaar krijgen we verzoeken voor linedance workshops, specifiek op dit nummer, van bedrijven en vrijgezellenfeesten binnen", vertelt Chris Bernaards van de gelijknamige dansschool in Maastricht.

Populair bij kinderen

Waar het voorheen dus meestal een salsaworkshop was, is het nu "we willen een Beyoncé Texas-workshop". Bernaards merkt het daarnaast bij de jongere dansgroepen. "We zien de hype vooral bij kinderen door TikTok. Een van onze docenten kijkt die filmpjes en leert de pasjes dan aan hen." Ook de Heerlense dansschool Swing In merkt een toename in de aanvragen voor linedance-workshops.
Dansscholen in Sittard, Roermond en Venlo dansen vaak wel in lessen op het nummer, maar niet per se met linedance-pasjes.

Ontzettend veel variaties

Volgens Line Dance Venlo waait de hype niet zozeer over naar de échte countrywereld in Limburg. "De meeste countrynummers lenen zich voor een paar choreografieën, maar dit nummer leent zich voor te veel variaties", vertelt lerares Monique Deelen. "Ik geef les aan vooral oudere countrygroepen. Vooral in de non-countrystroming wordt erop gedanst. Dus je merkt dat reguliere dansscholen in Venlo het oppikken. In de countrywereld, waar ik in thuis ben, dansen we liever op nummers die maar een paar verschillende pasjes hebben."

Verschillende lagen

Dat zit zo. De countrymuziek bestaat uit verschillende lagen. De artiest zingt de tekst, maar er is ook een beat en er spelen instrumenten. De gezongen tekst zit vaak op een ander ritme dan de beat. Zo zijn er meerdere ritmes binnen één liedje om een dansje op te maken.

Niet samen dansen

En er wordt dus massaal gedanst op Texas hold 'em, waarbij de pasjes tijdens het refrein, meestal onveranderd en herkenbaar blijven. Alleen kun je er door de vele variaties met een grotere groep niet samen op dansen, terwijl dat nu juist bij country wel de bedoeling is.

Overkill aan mogelijkheden

José Smeets, die les geeft bij een dansschool in Landgraaf, sluit zich daarbij aan. "Het enthousiasme over het nummer is in mijn dansgroep groot, maar niet over de dans. Normaal doe je dezelfde dans op bekende nummers als je samen 'uit' gaat dansen. Nu is er geen herkenning meer van het nummer, door de overkill aan mogelijkheden" Aanvragen voor een choreografie op Texas hold 'em krijgt ze dan ook niet. "Maar ik sluit het niet uit dat ik het ooit ga doceren, mocht iemand het me vragen."

Beyoncé komt vandaag met een country-album. Met de eerste single ervan, Texas hold 'em, scoorde ze als eerste zwarte vrouw een nummer 1-hit in de Amerikaanse countrylijsten. Die worden gedomineerd door witte mannen, terwijl er wel degelijk zwarte countrymuzikanten zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!