Dirigent Pleijers: 'Mooi dat Matthäus Passion live gaat'

Dirigent Emmanuël Pleijers © Emmanuel Pleijers
"Mooi dat mensen thuis kunnen meegenieten van de Matthäus Passion." Dirigent Emmanuël Pleijers zegt dat enkele uren voordat hij live op L1 Radio het beroemde werk van Johann Sebastian Bach met zijn Heerlense Oratorium Vereniging gaat uitvoeren.
L1 Radio zendt de Matthäus Passion zondagavond vanaf 19:00 uur uit en in de uitzending daarvoor, vanaf 18:00 uur, is een interview met Pleijers te horen. De van oorsprong in Heerlen geboren dirigent, nu woonachtig in het Belgische Plombières, voert naast de 120 koorleden van de Heerlense Oratorium Vereniging (HOV) ook het orkest Ensemble Conservatoire en het jeugdkoor Cantarella aan op het podium van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.

Traditie

"Normaal heeft de HOV 90 leden", vertelt Pleijers, "maar ons koor wordt nu aangevuld met projectzangers die speciaal voor Matthäus Passion meezingen. Gewoon omdat ze het werk zo mooi vinden en dat willen meemaken. Dus tel nu maar op bijna 120 koorleden." Het werk van Bach vervult volgens de dirigent een bijzondere positie binnen de Heerlense Oratorium Vereniging. "Het is niet alleen een geweldig muziekwerk, maar bovendien een werk waarmee de HOV destijds in 1949, 75 jaar geleden, haar traditie als oratoriumkoor is begonnen."

Live

Pleijers is dertig jaar dirigent in Heerlen. "Het is telkens weer een enorme uitdaging. En dat we live op de radio gaan, dat doet altijd wel wat." Maar de dirigent benadrukt dat het koor en het orkest het altijd doen voor het publiek, of dat nu thuis bij de radio zit of in de zaal. "In de zaal is de beleving wel groter, doordat je ook dingen ziet en lijfelijk kunt ervaren", legt Pleijers uit. "Maar het is mooi dat mensen thuis kunnen meegenieten."
Palmzondag is volgens hem de dag bij uitstek om passiemuziek te beleven. "Ik ben dat als kind al gewend dat ik op die dag met mijn vader (koordirigent Gieliam Pleijers) en het koor meeging. Dan had je een intocht op straat met kinderen en dan ging je met palmtakken de kerk in."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!