Mijnramen gezocht: 'Onverwachte getuigen van mijnverleden'

Louis van den Essen, Bescherm onze mijnwerkers (1941) in de H. Theresia van het Kind Jezuskerk Landgraaf. © GLiM database (SHCL)
Er is de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor het mijnverleden, en toch is er één vorm van mijnbouwerfgoed onderbelicht en vrijwel onbestudeerd gebleven: mijnbouwramen, glasramen waarin de mijnbouw op de één of andere manier een rol speelt.
"Het zijn de onverwachte getuigen van het Limburgse mijnverleden", zeggen historica Afra de Mars en kunsthistorica Judith Van Puyvelde. Beiden promoveren aan de Universiteit Maastricht en zijn verbonden aan het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL).

Mijnbouwramen

Onder mijnbouwramen verstaan zij niet alleen ramen die mijnbouwtaferelen verbeelden, maar ook ramen die terug te vinden zijn in voormalige bedrijfsgebouwen van de mijnen. De bloeiperiode van de steenkolenmijnbouw ging hand in hand met de opleving van de Limburgse glaskunst, stellen de onderzoekers.

Atypisch

Toch hebben mijnbouwramen tot nu toe weinig aandacht gekregen. "Wellicht omdat het een atypische vorm van erfgoed is", zegt van Puyvelde. Een artikel over mijnbouwramen in Wallonië inspireerde de onderzoekers om hier in Limburg op onderzoek uit te gaan. De Mars: "We dachten aanvankelijk: we schrijven een stukje over drie ramen. Maar inmiddels hebben we er al zesenzestig verzameld."

Database

Ze hopen hun database uit te breiden naar minstens honderd ramen en raamhangers. "Raamhangers van A4 formaat, die werden veel uitgedeeld vroeger", zegt van Puyvelde. "Wellicht hebben mensen deze nog wel thuis hangen. We denken echt dat er nog een hoop te vinden is in de provincie."

Verrijking

Het doel is om straks een uitgebreide analyse te kunnen maken van de mijnbouwramen. De Mars: "Met een goedgevulde database kunnen we beter onderzoek doen. Wat wordt er afgebeeld, in opdracht van wie werden deze ramen gemaakt, en waar waren ze te vinden? Het is een erkenning van het verleden en een verrijking van het mijnbouwerfgoed."
Meer informatie over het GLiM-project (Glasschilderkunst en de Limburgse Mijnen) vind je hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!