Van ambtenaar tot operavereniging: 'Iedereen z'n eigen vlag'

De vaandels voor de expositie worden opgehangen. © Frederique Raats
Tientallen verenigingen en gezelschappen in Weert hebben de afgelopen maanden hun eigen vlag of vaandel ontworpen; van de operavereniging tot de ambtenaren van de gemeente.
De vlaggen zijn vanaf dit weekend te zien op een expositie in de Paterskerk.

Nieuwbakken vlag

Waaronder dus de nieuwbakken vlag van de ambtenaren. "Eigenlijk doen we fantastisch werk, maar het wordt in de maatschappij nou niet echt cool gevonden. En wij vinden van wel, dus dat willen we graag uitdragen", zegt Angeline Maas, zelf ambtenaar en medeontwerper van de vlag.

Lange traditie

De ambtenaren volgen met hun vlag een lange traditie, die in veel Limburgse dorpen en steden leeft. "Een vlag of een vaandel, dat is om te laten zien wie je bent, wat je doet", vertelt Haiko Sleumer, samensteller van de tentoonstelling Vaandels & Weert. "Schutterijen bijvoorbeeld, ze marcheerden door de stad. En zo wist je meteen wie er aan kwam."
Een greep uit de vaandels. © Frederique Raats
Op de tentoonstelling in de Paterskerk zijn 31 vlaggen en vaandels te zien. Een paar oude, maar de meeste zijn fonkelnieuw. Ze zijn afgelopen maanden ontworpen door verenigingen in de stad, zoals de operavereniging, de scouting, de ambtenaren van de de gemeente Weert. "Zelfs een haak- en breicafé", vertelt Sleumer.

Participatieproject

"Het is een participatieproject. We willen de inwoners van Weert mee laten doen aan kunst- en cultuurprojecten. Vaandels leven echt, het is herkenbaar. Harmonieën, schutterijen en carnavalsverenigingen hebben ze vaak al. We wilden alle verenigingen in Weert nu de kans geven zo'n vlag of vaandel te maken. Uiteindelijk hebben we er op de tentoonstelling 31 hangen. Echt een bonte verzameling."

Textiele kunstwerken

Het haak en breicafé heeft bijvoorbeeld een vaandel gemaakt dat bestaat uit allemaal kleine, textiele kunstwerken, verzameld op één doek. "Heel veel mensen hebben daaraan meegewerkt", vertelt tentoonstellingsmaker Haiko Sleumer. "Ook de vlag van middelbare scholengemeenschap Het College is een Gesamtkunstwerk. Alle leerlingen hebben een klein onderdeeltje gemaakt, een eigen tegel met een klein kunstwerkje erop, en dat is weer samengevoegd op één doek."

Mooi beroep

De ambtenaren van de gemeente Weert kozen een iets andere aanpak, vertelt cultuurambtenaar Angeline Maas: "We doen dit niet namens de gemeente Weert, maar namens onszelf als ambtenaar. Wij hebben een mooi beroep, maar de maatschappij ziet dat soms anders. Nou ja, je kent de grappen."
De vaandels liggen klaar om opgehangen te worden. © Frederique Raats

I AMbtenaar

En dus ontwierpen ze een 'instagrammable' vaandel, waar iedereen mee op de foto zou (moeten) willen. "We hebben eigenlijk die slogan I AMsterdam gepikt, en daar I AMbtenaar van gemaakt. En dat lekker fris en kleurrijk op een vaandel gezet. Iedereen zou ermee op de foto moeten. Normaal staan onze bestuurders altijd te shinen, maar de ambtenaar mag ook wel eens in de aandacht staan."

Tentoonstelling

Op de foto met de ambtenarenvlag? De expositie Vaandels & Weert opent zaterdag 23 maart en is tot en met 6 april iedere donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken tussen 13:00 en 16:00 in de Paterskerk in Weert. De tentoonstelling wordt afgesloten met een vlaggenparade door de het centrum van Weert op 7 april.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!