Kunst schenken: 'Je geeft toch je levenswerk uit handen'

Fragment van Lucebert, Happy days. Een van de werken die Van Bommel Van Dam geschonken heeft gekregen. © 1989 co Pictoright Amsterdam 2024
Museum van Bommel van Dam kreeg in 2022 een grote schenking van een privé-verzamelaar. De geschonken werken worden nu tentoongesteld onder de noemer 'De kunst van het geven'. "Het is nogal wat, je geeft toch je levenswerk uit handen."
Schilderijen, sculpturen, keramische objecten. En niet van de minsten. De privécollectie van Lily en Henk van Mulukom uit Nijmegen bevat werken van onder meer Karel Appel, Constant, Pearl Perlmuter, Armando, Lucebert en Ger Lataster. Al decennia verzamelen ze kunst. Een gedeelte van hun collectie schonken ze in 2022 aan Museum van Bommel van Dam, vertelt Rieke Righolt directeur van het museum.

De kunst van het geven

"Bijna 300 werken zijn het in totaal. Een gedeelte is aan ons geschonken en ook al bij ons in huis. En in de toekomst komt er dus nog meer aan." Van Bommel van Dam exposeert de werken sinds deze week onder de noemer De kunst van het geven. Behalve aan de kunst is er in de tentoonstelling ook aandacht voor het schenken zelf. Want waarom zou je zoiets doen? En neemt een museum zomaar alles aan?

Niet alles aannemen

Om met dat laatste te beginnen: Nee, zegt Righolt, het moet vooral passen bij de collectie die het museum al heeft of die collectie juist aanvullen. Ook helpt het als er ook op persoonlijk vlak een match is. Righolt: "Er moet natuurlijk een goede klik zijn: zij moeten het gevoel hebben dat hun collectie hier in goede handen is. Want je geeft natuurlijk toch wel wat uit handen. Je levenswerk waar je heel lang aan verzameld hebt en ook, laten we wel zijn, heel veel geld aan hebt uitgegeven."

60 jaar getrouwd

Lily en Henk van Mulukom zijn deze maand 60 jaar getrouwd en hun hele huwelijk verzamelen ze al kunst, vertelt Righolt. "Zoiets begint ooit met de aanschaf van iets moois voor boven de bank, maar op een gegeven moment is dat uitgegroeid tot een toch wat substantiëlere collectie, waar ook veel kennis en contacten bij komen kijken. Met galeriehouders en kunstenaars. En zo bouw je een collectie."
Waarom zou een verzamelaar dan zijn collectie überhaupt schenken? "Voor hen is het altijd heel belangrijk geweest om die kunst ook aan anderen te laten zien. Door feestjes of avonden te organiseren, mensen uit te nodigen. En nu ze wat meer op leeftijd zijn, willen ze hun verzameling overdragen aan een publieke instelling zodat echt iedereen ervan kan genieten."

Mooie tentoonstelling

Met het echtpaar Van Mulukom is onder meer afgesproken dat er 'een mooie tentoonstelling' gemaakt zou worden over deze collectie. Zeker in het geval van Bommel van Dam een logische afspraak, vertelt Rieke Righolt. "Het beste voorbeeld eigenlijk van een vergaande voorwaarde bij een schenking, is de naam van ons museum. Want het museum van Bommel van Dam is ontstaan uit een privéschenking, van het echtpaar van Bommel van Dam. Eind jaren zestig schonken zij hun collectie van 1100 kunstvoorwerpen aan de gemeente Venlo, en kregen daar het museum voor terug."
De tentoonstelling De kunst van het geven loopt nog tot en met 4 augustus 2024 bij museum van Bommel van Dam in Venlo.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!