GroenLinks Maastricht stelt vragen over einde Bruis festival

De ingang van Bruis-festival in Maastricht © Jean-Pierre Geusens
GroenLinks in de gemeenteraad van Maastricht heeft schriftelijke vragen gesteld over het verdwijnen van festival Bruis in Maastricht. De komende editie is gelijk ook de laatste na 17 jaar. Het wegvallen van de gemeentelijke subsidie noopt de organiserende Muziekgieterij hiertoe.
Ook stelt de partij vragen over het verdwijnen van evenementen als Cultura Mosae, Borrelnoten en Festival MAAS!. Die niet meer zullen plaatsvinden vanaf komende zomer. Genoemde culturele evenementen zijn volgens GroenLinks ‘zuurstof voor de ziel’, ook moet volgens de partij kunst en cultuur toegankelijk zijn voor iedereen.

Stadsbreed festival

Men vraagt het college onder meer of er alles aan gedaan is om het festival voor de stad te behouden en in hoeverre er nog een mogelijkheid is om met de organiserende Muziekgieterij in overleg te gaan. Daarnaast vraagt GroenLinks zich af wat er is gebeurd met de plannen voor een gratis stadsbreed festival waarin Bruis en festival MAAS! tot zouden samensmelten in 2025.
De brief van GroenLinks aan het college sluit af met de verzuchting: 'Hoe blijven we als stad - na de concerten van André Rieu- komende zomer cultureel aantrekkelijk voor al onze inwoners en toeristen?'

Reactie wethouder

"Te onderstrepen valt dat de gemeente met een nieuwe subsidiestructuur investeert in het behouden en versterken van de basisinfrastructuur. Met de vierjarige regeling én de bijkomende diverse projectregelingen stimuleren we de culturele dynamiek in de stad en de regio", laat een woordvoerder van cultuurwethouder Frans Bastiaens desgevraagd weten aan L1.

Nieuwe subsidiestructuur

Voor de nieuwe cultuurplanperiode 2025-2028 werkte Maastricht de afgelopen maanden een nieuwe subsidiestructuur uit. Hierbij kan er niet langer binnen ‘functies’, maar binnen één van 3 categorieën (cultureel programmeur, cultureel platform en cultureel makershuis) ingeschreven worden. Binnen deze nieuwe regeling is er plaats voor 12 professionele culturele instellingen of organisatie. De gemeente verwacht meer dan 12 aanvragen te ontvangen. "Dit betekent in de praktijk dat bestaande initiatieven en festivals in hun huidige vorm mogelijk niet meer terugkeren en nieuwe initiatieven en festivals ontstaan", zegt de woordvoerder.

Muziekgieterij

Volgens de wethouder ontvangt Muziekgieterij als poppodium een substantiële gemeentelijke steun. Die subsidie is de afgelopen periode opgehoogd om de continuïteit van het poppodium te waarborgen en door te kunnen ontwikkelen naar een volwaardig poppodium. "We hebben er vertrouwen in dat Muziekgieterij met de gemeentelijke steun van 1,21 miljoen euro (die nog verder doorgroeit conform het LA Group rapport) festivals kan opvangen binnen hun eigen begroting en ook in de toekomst nog mooie initiatieven kan vormgeven. Dit jaar ontvangt Muziekgieterij van de gemeente 67.905 euro voor festival Bruis."
De gemeente laat weten dat ook de Nederlandse Dansdagen binnen de nieuwe subsidieregeling vallen en de organisatie tijdig een aanvraag met uitgewerkt plan dient in te dienen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!