Doek valt na 17 jaar voor muziekfestival Bruis

In 2018 maakte Bruis een doorstart nadat de editie-2017 was geschrapt © Jean-Pierre Geusens
Na 17 jaar komt er een einde aan het Maastrichtse muziekfestival Bruis. Na dit jaar stopt de gemeente Maastricht met subsidie, waarmee de editie 2024 de laatste wordt.
"Wij gunnen de stad Maastricht een gratis en multicultureel festival, niet alleen gericht op popmuziek maar juist ook op al die andere cultuurvormen. Helaas denkt het Maastrichts college daar blijkbaar anders over", verzucht Wim Smeets. Hij is directeur van poppodium Muziekgieterij, dat het festival al die jaren organiseerde.

Kosten

Op 30 augustus en 1 september 2024 vindt de allerlaatste editie van het festival plaats. Stijgende kosten, het omvormen van een gratis festival naar een betaald festival in combinatie met het wegvallen van structurele subsidie vanaf 2025, maakt het voor het poppodium noodzakelijk de stekker eruit te trekken. "Het is voor ons als Muziekgieterij een zware aderlating. In eerste instantie was Bruis als gratis festival een festival voor iedereen, voor de hele stad. Het was een evenement dat door hele families bezocht werd en waarbij we verschillende cultuuruitingen met elkaar verbonden. Vier jaar geleden, met het heffen van entree, was Bruis eigenlijk al verworden tot een product waar we niet meer voor 100 procent achter konden staan. Van een familiefestival werd het een popfestival", aldus Smeets.

Dansdagen

"We hebben geprobeerd om de wethouder voor wat festival Bruis betreft op andere gedachten te brengen, maar hij vindt dat met de subsidie voor de Muziekgieterij er al genoeg geïnvesteerd wordt in popmuziek." Smeets beaamt overigens dat er een aanzienlijk bedrag naar de Muziekgieterij gaat. "Maar ik heb de indruk dat de wethouder hogere cultuur met als voorbeeld de Nederlandse dansdagen op een hoger plan zet dan Bruis."

Geschiedenis
Festival Bruis startte in 2007 als eendaags festival, gratis toegankelijk, op de markt in Maastricht. Het succes leidde tot een uitbreiding naar twee dagen en later zelfs naar drie dagen. Door de toegenomen bezoekersaantallen werd Bruis verschillende keren verplaatst. Zo vond Bruis plaats op het terrein De Koompe naast het politiebureau en later op de Stadsweide aan de rand van het Sphinxkwartier.

Na een verregende 2016-editie werd het financiële risico te groot om gratis te blijven. Na een onderbreking in 2017 werd Bruis een jaar later geïntegreerd in Stichting Muziekgieterij en kwam er een doorstart in samenwerking met andere cultuurinstanties in Maastricht.

Na Corona, waarin Bruis via een livestream-alternatief toch doorging, landde het festival in 2021 op het Richie Backfireplein achter de Muziekgieterij. Vanwege de beperkte bezoekerscapaciteit schakelde men noodgedwongen over op een betaald festival.

Menselijk kapitaal

"Wat ik ook jammer vind is dat er een aanzienlijk kapitaal aan menselijke energie verloren gaat met het stoppen van het festival. Dat is onbetaalbaar. Er waren zo’n 150 vrijwilligers actief. Daarbij moet je denken aan een scouting die het terrein opruimde, de harmonie die achter de achter de bar stond en al die vrijwilligers die hielpen bij de opbouw van het festival."

Internationaal

De droom van Muziekgieterij om festival Bruis vanaf 2025 te laten versmelten met gratis cultuurfestival MAAS! is niet meer realistisch. Partner Cultura Mosae dat MAAS! Toneelgroep Maastricht en Cultuur in Maastricht organiseerde, houdt ook op te bestaan. En ook een bredere programmering met acts als bijvoorbeeld Anouk of Suzan en Freek is volgens Smeets niet aan de orde geweest. "Op de eerste plaats zijn dergelijke acts vrijwel onbetaalbaar voor Bruis en op de tweede plaats zijn dergelijke acts al te zien in de regio op festivals als Pop on Top in Valkenburg en Parkcity Live in Heerlen. Maastricht presenteert zich graag als internationale stad in de Euregio en dat wilden we laten doorklinken in een internationale programmering. Daarmee trokken we tijdens Bruis ook bezoekers uit steden als Luik en Aken."

Nekslag

Smeets ziet de stap van een gratis naar een betaald festival als de nekslag voor Bruis. "Daarmee gingen we van 8000 naar 1500 bezoekers per dag. Als het dan ook nog een keer slecht weer is, is de schade niet te overzien. Een universiteitsstad als Maastricht, die actief bezig is met het aantrekken van jongeren zou zich veel meer moeten inzetten voor jongerencultuur."
Smeets sluit niet uit dat er uiteindelijk toch weer een nieuw festival komt op het eigen terrein achter de Muziekgieterij. "Als men de Muziekgieterij als organisatie van Bruis van de zuurstof afsluit dan gaan we zelf altijd weer op zoek naar nieuwe zuurstof. Natuurlijk gaan we door met het bedenken van alternatieven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!