Kleine festivals vinden met moeite broodnodige vrijwilligers

Mama's Pride in Geleen. © John Rutten
Voor sommige kleine, vaak gratis festivals in Limburg is het ieder jaar weer een opgave: ervoor zorgen dat er genoeg vrijwilligers klaarstaan om het evenement draaiende te houden.
Dat blijkt uit een rondgang van L1. Andere festivals zijn geprezen met een toegewijde groep terugkerende vrijwilligers - maar zonder hen zou het niet mogelijk zijn.

'Verre van makkelijk'

De opbouw, het bemannen van de bars, artiesten begeleiden en daarna weer alles afbreken: voor al die klussen is een hoop mankracht nodig, hoe groot een festival ook is. "Het is verre van makkelijk", vertelt Marianne Noija van Mama's Pride. De vrijwilligerscoördinator is momenteel bezig met de zoektocht naar zeker 100 helpers per dag. Het gratis festival in Geleen, tijdens het moederdagweekend, draait vrijwel volledig op vrijwilligers. "Maar we bestaan al heel wat jaren en de mensen groeien met ons mee. Maar het is een lastige datum, vanwege moederdag."

Moeilijk om jonge mensen te vinden

Vooral een uitdaging, zegt Marcel Koenen van Coninx Pop, is het vinden van een jongere garde aan vrijwilligers. Het eendaagse evenement in Elsloo heeft deze zomer haar 40ste editie. "Van oudsher is er een groep trouwe vrijwilligers die nog altijd komt helpen. Er zijn erbij die gepensioneerd zijn, zoals mijn vader van 75. Die kun je moeilijk met hekken laten slepen", vertelt Koenen. "Het is een uitdaging om jong gezond volk te vinden die het fysiek zwaardere werk kan doen." Deel van het probleem is dat je niet kan verwachten dat iedereen vrij heeft van werk voor bijvoorbeeld de opbouw, vertelt hij.

Verenigingen

Op de dag zelf, voor het barwerk, zet Coninx Pop twee verenigingen in, een groep van zo'n 40 mensen. Zij krijgen een 'schijntje voor de clubkas', vertelt Koenen. Ook andere festivals overwegen verenigingen in te zetten om het evenement draaiende te houden. "Als onze posts op Facebook en de website niets opleveren, zullen we carnavalsverenigingen moeten gaan benaderen", vertelt Frank Schmitz van het tweedaagse Postert Laef in Posterholt.
"We hebben een dertigtal nodig", zegt hij. "De eerste jaren konden we dat goed managen, met complete vriendengroepen die wel wilden tappen. Maar dit jaar blijkt het wel lastig te zijn", vertelt hij. Zo zijn er bijvoorbeeld ook extra handjes nodig om statiegeldbekers te spoelen, terwijl er vorig jaar nog wegwerpbekers waren. "Het zal wel goedkomen, maar we moeten er wel flink aan trekken." Hoewel er wel kosten aan de entree van het tentfeest zijn verbonden, wordt een deel gratis via de voedselbank uitgegeven.

Vaste groep mensen

Beter af is Urpop in Urmond. Raoul Smeets, verantwoordelijk voor de vrijwilligers: "We hebben er een dikke honderd, en na corona is het makkelijker geworden. Dankzij het dorpse gaat het makkelijk. Ieder jaar komen er weer nieuwe mensen bij." Inmiddels is het evenement een traditie: dit jaar vindt de 41ste editie plaats.
PopEll, de stichting achter het betaalde Ell Paaso en gratis Ell Niño in Ell, heeft ook vaste mensen 'die het al jaren doen', zegt Jordi Custers. "Het is leuk werk, mensen komen graag werken. Elk jaar komen er weer nieuwe mensen bij." In totaal gaat het om zo'n 60 mensen voor één evenement, vertelt Custers.

Betaald personeel geen optie

Vrijwilligers vinden gaat bij sommige kleinschalige festivals dus beter dan bij anderen. Een evenement met (meer) betaalde krachten? Daar zijn alle bevraagden het echter over eens: dat gaat hoe dan ook niet. "Dan moeten we meteen stoppen", zegt Marcel Koenen van Coninx Pop. "Mensen hebben geen idee wat zo'n dag kost. We hebben een begroting van zo'n 125.000 euro. De tent huren, elektriciteit, sanitair. En alles wordt duurder. De uitdaging om het gratis te houden, wordt daarmee ook steeds groter." Ook met de kleine subsidiële bijdrage zou het festival het niet zomaar kunnen redden, vertelt hij.
De vrijwilligers zorgen er nou eenmaal voor dat een evenement op kleine schaal betaalbaar kan blijven. Marianne Noija: "Als we betaalde krachten moeten inzetten, kan Mama's Pride niet als gratis toegankelijk festival doorgaan. Je genereert alleen maar geld van omzet in drank, en voor de rest eigenlijk niet." In Urmond is de situatie soortgelijk. Raoul Smeets: "Als we entree gaan vragen, moet Urpop worden opgeheven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!