Claude en Wende Snijders naar Bevrijdingsfestival Roermond

Zangeres Wende Snijders tijdens een festival in 2023. © ANP
Zanger Claude en zangeres Wende Snijders treden op zondag 5 mei op bij het Bevrijdingsfestival in Roermond.
De twee zijn dit jaar de 'Ambassadeurs van de Vrijheid'. Ook Son Mieux en Flemming zijn ambassadeurs, maar zij zullen op andere festivals in Nederland optreden.

Claude maakt verhaal

Naast hun optredens zullen de ambassadeurs ook op andere manieren de vrijheid vieren. Zo gaat Son Mieux in gesprek met een gevluchte Russische artiest, werkt Flemming mee aan een podcast over zijn Surinaamse roots, verdiept Wende zich in de vrijheid van meningsuiting en maakt de van origine Congolese Claude een verhaal over vrijheid. "In dit land ben ik veilig en kan ik doen wat ik wil", zegt hij in het persbericht. "Ik ben nog wel met mijn verleden bezig en sta daar bij stil, want het heeft me gevormd als persoon."

Programmering

Ook de veertien bevrijdingsfestivals hebben los van de muziek een eigen inhoudelijke programmering, met per provincie verschillende ontmoetingsprogramma's. Zo zijn er Vrijheidsmaaltijden waar mensen samen kunnen eten en spreken over vrijheid en Vrijheidscolleges waarbij dieper op het thema vrijheid wordt ingegaan. Het complete programma van Roermond wordt later bekendgemaakt.

Aftrap in Roermond

Roermond geeft dit jaar de landelijke aftrap van Bevrijdingsdag. Dat gebeurt met de 5 mei-lezing. Die wordt dit jaar gegeven door mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves-Ho Kang You. Na de lezing van Lilian Gonçalves-Ho Kang You wordt het bevrijdingsvuur ontstoken tijdens het Bevrijdingsfestival Limburg op het ARLO-terrein in Roermond. Tegelijkertijd wordt ook op de 13 andere Bevrijdingsfestivals het vuur ontstoken, als startsein voor alle vieringen in het hele land.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert dit programma in samenwerking met de provincie Limburg, de gemeente Roermond en het Bevrijdingsfestival Limburg. Het formele deel vindt in de ochtend plaats in en rond de ECI Cultuurfabriek.

Financiële steun

Eerder dit jaar maakte het kabinet bekend eenmalig een miljoen euro vrij te maken voor de Bevrijdingsfestivals. Veel festivals hebben het sinds de coronapandemie niet makkelijk en ook het slechte weer van afgelopen jaar zorgde voor een financiële tegenvaller.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!