Mya Besselink (90) geeft nog altijd zangles

Mya Besselink © L1
Ze geeft al meer dan 70 jaar zangles, waarvan ruim 50 aan het conservatorium. Toch denkt Mya Besselink (90) uit Cadier en Keer nog lang niet aan stoppen. "Met dat uurtje zangles dat de studenten tegenwoordig aan het conservatorium krijgen, red je het niet."
Eigenlijk wil ze niet dat het interview over háár gaat, zegt Besselink: "Ik had mijn 90ste verjaardag eigenlijk in stilte voorbij willen gaan, maar ja, zo gaat dat. En dit doe ik echt voor het goede doel."

Benefiet

Dat goede doel is het benefietconcert dat de Soroptimist International club Zuid-Limburg zondag 17 maart organiseert ter ere van haar 90stee verjaardag. Bariton en saxofonist Huub Claessens voert dan Schuberts Winterreise uit; de opbrengst gaat naar de Conservatorium Maastricht Foundation, ter ondersteuning van de studenten. Studenten die ze, sinds haar pensionering aan het conservatorium in 2016, thuis ontvangt en les geeft.

Mya Besselink (Dieren, 1934) was van 1962 tot 2016 docente zang en opera aan het Conservatorium in Maastricht. Ze gaf over de hele wereld masterclasses. Veel van haar afgestudeerden winnen prijzen in grote concoursen en treden op in beroemde operahuizen. Ook zit ze in diverse adviesorganen op het gebied van kunst en cultuur. In 2014 werd ze geridderd voor haar verdiensten voor de Nederlandse cultuur. Besselink woont in Cadier in Keer.

Hoe bent u zelf begonnen met zingen?

"Dat heb ik al heel jong ontdekt. Ik was de enige van de acht kinderen die op zondagochtend thuis was, en dan stond er klassiek aan op de radio. Zo leerde ik veel stemtypen kennen, en ik begon ze ook na te doen. Liedjes zingen, ook ondeugende liedjes op de basisschool."
"Mijn allereerste wens was om landmeter te worden", vertelt Besselink. "Ik geloof niet dat ik dat ooit aan iemand verteld heb. Dat vond ik prachtig! Het was een flink eind fietsen naar de middelbare school, dan was ik altijd veel om me heen aan het kijken, heerlijk. Ik had een bijzondere wiskundige aanleg, maar in die tijd namen ze nog geen meisjes aan op de MTS. Dus uiteindelijk ben ik naar de kweekschool gegaan om onderwijzeres te worden, en daarna ben ik naar het conservatorium gegaan. En daar ben ik eigenlijk altijd les blijven geven."
Hoe geeft u les?
"Je moet weten hoe dat instrument werkt, die stem. Ik ben heel getraind in het luisteren naar stemmen, horen wat iemand al kan én wat iemand zou kunnen leren. Dat doe ik dan vanuit natuurlijke reflexen die iedereen heeft. Bijvoorbeeld gapen, of hard roepen, dingen die je eigenlijk onbewust al goed doet. Die maak ik bewust en dat moet je dan inbouwen in de techniek van het zingen. Vroeger op het conservatorium had ik 78 leerlingen per week, allemaal een half uur zangles. Die deden dan schoolmuziek, en daar hoorde zingen natuurlijk bij. En 78 leerlingen per week, dan leer je het wel, dat was gewoon de hele dag werken."

U geeft al meer dan 70 jaar les, wat is er veranderd in die tijd?

"Ik heb altijd enorm veel liefde voor dit vak gevoeld, er is niks mooiers dan een nieuwe stem ontdekken om die vervolgens te vormen. Niet alleen die paar uurtjes op school, maar continu bijsturen en helpen. Tegenwoordig is het allemaal papegaaienwerk, iedereen aapt elkaar na, zingt elkaar na, via filmpjes op TikTok of hoe heet dat. Het is één grote eenheidsworst. Ik geloof ook in het aanbieden van een groot repertoire, zó bouw je kennis en kunde op."
"Op het conservatorium heb je tegenwoordig een uur zangles per week, als het je hoofdvak is. Zo leer je het niet, dat is veel te weinig, het is gewoon belachelijk. Dus ik ontvang nog steeds studenten hier thuis. Zo blijf ik ook in contact met jongelui, dat vind ik fijn. Maar ik ga niet meer naar het conservatorium, je kunt er ook nergens parkeren en ik heb in mijn leven al zo veel bekeuringen gehad daar."
Het concert ter ere van Besselinks 90e verjaardag is zondag 17 maart in het conservatorium in Maastricht. Bas-bariton en oud-leerling van Besselink Huub Claessens voert dan Schuberts Winterreise uit, samen met pianist Roger Braun. Winterreise is een cyclus van 24 liederen. Claessens zingt niet alleen, hij bespeelt ook vijf instrumenten tijdens het concert.
L1 maakt opnames van het concert. Die worden zondag 21 april uitgezonden tijdens Blaaskracht op L1 radio (18:00-21:00).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!