Gouverneur Emile Roemer op Limburgse les

Emile Roemer met LT2 docent Marjo Jaski © Marjo Jaski
Gouverneur Emile Roemer volgt een LT2-leergang Limburgs. LT2 staat voor Limburgs als tweede taal. In de provincie worden op verschillende plaatsen cursussen Limburgs als tweede taal (LT2) gegeven.
De lesmethode Leef Limburgs is provinciaal ontwikkeld om bijvoorbeeld Limburgers die in het Nederlands zijn opgevoed, of mensen die van buiten de provincie komen de mogelijkheid te bieden Limburgs te leren spreken. Dit project werd in opdracht van de Raod veur ’t Limburgs ontwikkeld door een groep professionals op taalgebied.

Leef Limburgs

Emile Roemer, de commissaris van de koning in onze provincie, werd uitgenodigd door de samenstellers van de lesmethode Leef Limburgs om kennis maken met de cursus. Inmiddels heeft hij met veel enthousiasme een aantal lessen gevolgd. Docenten Marjo Jaski-Verheesen en Marlène Scheres-Verheesen geven aan dat hij erg geïnteresseerd is en de lessen heel serieus neemt.

Ideale cursist

Marjo Jaski noemt de gouverneur een ideale cursist. "Hij is supergemotiveerd en zijn onderwijsachtergrond en brede belangstelling is zeker terug te zien. Collega-docent Marlène en ik praten gedurende de hele cursus alleen Limburgs met gouverneur Roemer, dat hebben we zo afgesproken. De leergang richt zich op heel Limburg."
Ze vervolgt: "Wij volgen met de gouverneur de variant ‘t Smaalste stökske, die spitst zich toe op de taal zoals die in het midden van Limburg gesproken wordt. We zorgen er wel voor dat de voorbeelden die we gebruiken ook uit andere delen van Limburg komen."

Het smalste stukje

Vorig jaar september is in Echt de eerste LT2-cursus gestart. De leergang gaat overigens niet alleen over taal. Ook regionale cultuur, literatuur, geschiedenis en muziek komen aan bod. Ook maakt men in de lessen veelvuldig gebruik van audio- en beeldmateriaal. Momenteel loopt in Echt al een tweede beginnersgroep en start in maart een cursusgroep met gevorderden die variant ‘t Smaalste stökske volgen. In Heerlen, Roermond, Venlo, Sittard en Maastricht zijn inmiddels ook cursussen begonnen of staan die op het punt van beginnen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!