Comedy Festival: 'Mensen denken al snel dat ze grappig zijn'

Stand up comedy is grap op grap op grap © Istock
Donderdagavond is in Heerlen de finale van het Comedy Festival Zuid-Limburg. Onze provincie leek de afgelopen jaren niet heel happig op stand-upcomedy, maar het tij lijkt te keren.
Vijf stand-upcomedians en één cabaretier nemen het tegen elkaar op in het Cultuurhuis in Heerlen.

Grap op grap

"Cabaret is wat theatraler", legt organisator én stand-upcomedian Arjan Evertz het verschil uit. "Het is ook niet zozeer op een hoge grapdichtheid gericht. Stand-upcomedy is grap op grap op grap."

Wennen

Het is een fenomeen dat vooralsnog vooral in de Randstad populair is; een stand-upclub of een stand-upavond. In Limburg lijken dergelijke initiatieven altijd een vroege dood te sterven. "Misschien dat wij toch wat meer van het carnavalssfeertje zijn", vertelt Evertz, "Van de buuttereedners, van het dialect. Wat de boer niet kent, dat vreet ie niet. Maar toch beginnen de mensen er wel aan te wennen hoor, merk ik zelf."

Lex Nelissen

Evertz organiseert geregeld Humor in Heerlen, een avond met stand-upcomedy. En hij blies vorig jaar het Parkstad Cabaret Festival nieuw leven in. "Iedere provincie heeft wel zo'n festival, behalve Limburg. Lex Nelissen organiseerde altijd het Parkstad Cabaret Festival, maar sinds corona en het overlijden van Lex gebeurde daar ook niet veel meer. Toen zijn we vorig jaar gestart met het Comedy Festival Zuid-Limburg."

Comedy is doodgaan

Aan de voorrondes voor de editie van 2024 deden twintig mensen mee. De organisatie lette bij de toelating vooral erop of iemand al podiumervaring had. Evertz: "Mensen denken al snel dat ze grappig zijn. Ik zelf ook, de eerste keer dat ik aan het Parkstad Cabaret Festival meedeed. Maar mijn grappen kwamen niet aan. Comedy is doodgaan, en als je dat niet hebt dan groei je ook niet. Dus we nemen mensen ook wel een beetje tegen zichzelf in bescherming."

Limburger

Donderdagavond is de finale van het Comedy Festival Zuid-Limburg. Zes mensen mogen zich in twaalf minuten bewijzen op het podium. Ze worden beoordeeld door een jury, met daarin Raymond Clement en Roger Lataster. Gelet wordt op dingen als podiumpresentatie, lef en durf. Een van de finalisten is de Limburger Sander van Egmond uit Maastricht, de rest is 'van boven de rivieren', aldus Evertz. Ook is er een publieksprijs.

Samenwerking

"Ik ben wel blij met hoe het nu loopt" stelt de organisator. "En er liggen al mooie plannen voor volgend jaar. Dan willen we met De Nieuwe Nor en Parkstad Limburg Theaters gaan samenwerken. En halen we dat Zuid weg uit de naam: Comedy Festival Limburg, zodat we provinciebreed aanspreken. Ja, er komen mooie dingen aan. Stand-upcomedy leeft!"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!