Frans Pollux: 'Mensen kunnen heel moe van me worden'

De zoektocht van Frans Pollux naar Het Apparaat © Frans Pollux
Energie uit apparaten maar ook menselijke energie; daar draait het om in de theatervoorstelling 'Het Apparaat' van de Venlose muzikant en schrijver Frans Pollux.
Vrijdag ging de voorstelling in première.
Basis is een podcast van de Venlonaar over een geheimzinnig apparaat, een apparaat dat energie kan leveren zonder dat het energie kost. Het is de derde podcast van Pollux, die eerder veel luisteraars trok met 'De laatste dans' en 'Bloody Sunday in Roermond'.

Energie

"Het maken van zo’n podcast is voor mij een zoektocht", vertelt Pollux in het radioprogramma L1 Cultuurcafé. "Menselijke energie of spirituele energie, hebben die iets te maken met de energie die we gebruiken bij apparaten?" Volgens Pollux bewijst zijn verhaal dat dat wel degelijk het geval is.

Afsluiten

"Als ik dingen maak, en dat zullen meer creatieve mensen herkennen, dan verlies ik me compleet in zo’n onderwerp. Ik moet er alles induwen, anders kan ik iets niet maken. Nadeel is dat ik me dan afsluit voor dingen en mensen om me heen. Volgens mijn partner zuig ik energie bij anderen weg. Dat is het niet leuke aspect van creatieve dingen die ik maak. Dus ik ben bezig met een verhaal over een apparaat en word geconfronteerd met de gevolgen van mijn eigen energie. Mensen kunnen dus heel moe van me worden. Als verhalenverteller vind ik dat fascinerend. Dus gebruik ik die andere energie-kant ook in mijn podcast en voorstelling."

Theatertour

Met het theaterprogramma Het Apparaat toert Pollux tot en met 13 april in samenwerking met accordeonist Bart Storcken door de regio. De zoektocht naar het werkelijke bestaan van een apparaat dat energie levert maar geen energie kost, gaat ook door. "De eerste afleveringen van mijn podcast staan online maar ik weet nog niet hoe het gaat aflopen. Dat is ook een manier van werken die ik interessant vind."
Heeft de zoektocht Pollux voorlopig al wat opgeleverd? "Ik heb ervan geleerd dat je elkaar meer lucht moet geven, dat je met de energiebalans wat beter moet opletten. Dat is wat het verhaal mij tot nu toe gebracht heeft", aldus Pollux.
Luister hier naar het radio-interview met Frans Pollux in L1 Cultuurcafé.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!