Roman over Managuay, verzonnen dictatuur in Zuid-Amerika

Roger Abrahams © Privéarchief Roger Abrahams
Jarenlang schreef Venlonaar Roger Abrahams op zijn website - en later op de satirische pagina van de Volkskrant - stukken over Managuay, een verzonnen dictatuur in het hart van Zuid-Amerika. Daar leek hij in 2013 een punt achter te hebben gezet. Maar in zijn debuutroman keert hij terug naar het land van taco’s, tango’s en tanks.
Deze week verscheen 'Een Maand in Managuay' bij Uitgeverij Prometheus.
Daarmee komt een jongensdroom in vervulling voor de 46-jarige Abrahams, die als middelbare scholier al fanatiek stukjes tikte voor de schoolkrant en intussen al heel wat jaren op de teller heeft staan als journalist bij de VARAgids. "Ik wilde gewoon kijken of ik dit kon; zo’n lang verhaal schrijven dat blijft boeien, en dat ik zelf goed vind."

Reis

Managuay was er nooit geweest zonder de reis die Abrahams twintig jaar geleden maakte met zijn toenmalige vriendin, nu zijn echtgenote. Zeven maanden lang reisden ze door Zuid-Amerika.
"In Nicaragua was ik erbij toen een slang een gekko opslokte, ik zag een mariachi orkestje dat voorbij liep op straat, en mannetjes die met drie kippen in elke hand met elkaar stonden te praten", vertelde hij in het radioprogramma L1 Cultuurcafé. "Dat is daar heel normaal, maar voor mij was het enorm fascinerend."

Managuay

Eenmaal thuis bleven de foto's van die reis prikkelen. Hij besloot ze te publiceren op een satirische website, met berichten uit het fictieve land Managuay. Het begin van een jarenlang project. Abarahams: "Het was een beetje een uit de hand gelopen grap, een uitlaatklep met zelfbedachte nieuwsberichten. Het sloeg aan; ik gaf lezingen en presentaties op filmfestivals over de Manuguayaanse film bijvoorbeeld. Toen ik besloot een roman te schrijven, was het handig dat het decor er al was, maar het moest wel meer worden dan alleen maar de grappen die op de website stonden. Uiteindelijk denk ik dat ik het grappige, serieuze en spannende allemaal in het boek heb weten te krijgen."

Romandebuut

Het boek gaat over Stef Beckers, een student uit Utrecht die het aanbod krijgt om een maand in Managuay te gaan studeren. Het is de laatste militaire dictatuur van Zuid-Amerika, waar het altijd veertig graden is en waar bij verkeersongelukken vooral overstekende lama’s en mariachi orkesten overlijden. Stef besluit naar Managuay te vertrekken, in de hoop om daar zijn journalistieke ambities te kunnen verwezenlijken. In plaats daarvan belandt hij in een web vol intriges, niet in de laatste plaats door een mysterieus pakketje dat hij uit Nederland heeft meegenomen.

Zoektocht

Het boek verenigt humor en suspense en is volgens de schrijver niet makkelijk onder één noemer te vangen. Dat maakte de zoektocht naar een uitgever lastig, maar uiteindelijk hapte de gerenommeerde Uitgeverij Prometheus toe. "Het boek bleek voor veel uitgeverijen niet in hun fonds te passen", zegt Abrahams. Het is een thriller, maar geen Scandinavische thriller. Het is een grappig boek, maar het is geen lollig cadeauboek. Toch heb ik altijd geloofd dat er ergens een redacteur zou zijn die zou zien dat het gewoon een goed boek is."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!