John Tana gaat naar school

John Tana en producer Gilbert Petard met een van de deelnemers aan de workshows © Mosasaurusfilm
Na een handvol prijzen, een uitverkochte theatershow in de steigers en een documentaire in de maak gaat zanger John Tana met een nieuw initiatief de Limburgse scholen langs.
Onder de naam Tana’s Ateliers de Musique gaat de Maastrichtse zanger samen met zijn producer met leerlingen van het basis- en het voortgezet onderwijs werken aan nummers in de Limburgse taal.

John Tana, een creatie van Seth Verhaegen en Benjamin Peeters maakte tweeëneenhalf jaar geleden een komeetachtige start in de Limburgse entertainmentwereld. De bijbehorende uitingen op social media en de creatieve videoclips maakte Tana in een oogwenk bekend onder een breed Limburgs publiek. De formule gebaseerd op Limburgstalige teksten op bestaande Franse chansons bleek goud waard. Tana is vooral ook populair onder een jeugdig publiek dat al zijn teksten woordelijk meezingt. Na het winnen van de Jo Erens-pries en de Limburgse 100 wordt er op dit moment ook gewerkt aan een documentaire en aan een theatershow in juni. Dat laatste leidde tot een drie keer uitverkocht theater aan het Vrijthof in Maastricht. Hoewel een aantal Limburgse artiesten met een scheef oog kijkt naar het stormachtige succes lijkt de Tanatrein vooralsnog niet te stoppen.

Workshows

Tana noemt dit geen workshops maar ‘workshows.' Zijn team denkt met dit project dialectonderwijs een impuls te kunnen geven. "Onder begeleiding van producer Gilbert Petard en mijzelf gaan leerlingen zelf aan de slag met eigen songteksten op een bekend chanson. In het Limburgs. Ze worden vooral ook uitgenodigd om zichzelf geen barrières op te leggen. Alles mag. Als er maar een leuke, gekke, mooie, inspirerende of anderszins pakkende tekst uitkomt", zo legt John Tana uit.

Veldeke Limburg

De eerste Ateliers zullen in het voorjaar van 2024 plaatsvinden in Maastricht. Uiteindelijk kan het initiatief over heel Limburg uitgerold worden. De Tana’s Ateliers de Musique worden ondersteund door Veldeke en de gemeente Maastricht.
Een uitgebreid interview met de initiatiefnemers hoor je zaterdagmiddag in het L1 Radioprogramma Plateweg

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!