Urban Explorer Bob Thissen: 'Ik word wat voorzichtiger'

Urban explorer Bob Thissen © Foto's: L1 & Bob Thissen
Urban explorer Bob Thissen (1985) reist deze maand naar Egypte, Chili en Sri Lanka op zoek naar leegstaande vakantieresorts, militaire bases of fabriekshallen. Business as usual voor de Hoensbroekenaar, maar toch voelt het anders sinds vorig jaar zijn vader overleed.
Frans Thissen stierf net voor Kerstmis.

Steunpilaar

"Hij is altijd mijn steunpilaar geweest," vertelt Bob thuis in Born. "Hij is degene geweest die zei: 'Bob, je moet echt iets met die foto's gaan doen'. Ik ging altijd op pad, reisde de wereld rond en de foto's die ik maakte, belandden op mijn harde schijf. Hij zei: 'Je bent dom, daar moet je iets mee doen.' En toen ben ik boeken gaan maken."
Bob Thissen met zijn vader Frans bij de presentatie van zijn eerste boek (2018) © Bob Thissen

Sport

In 2018 bracht Thissen zijn eerste boek uit, met foto's van zijn avonturen. Thissen bezoekt verlaten plekken, overal op aarde, zoals afgeschreven cruiseschepen, in onbruik geraakte bunkers, buiten bedrijf gestelde fabrieken, militaire bases en verlaten vakantieresorts. Daar als eerste rond te lopen is voor hem de sport. Van zijn tochten maakt hij foto's en filmpjes.

Ongeloof

"Mijn camera gaat altijd mee, anders gelooft niemand dat je er geweest bent. Zo ben ik eigenlijk ook ooit begonnen met fotograferen en filmen. Ik bezocht die plekken altijd puur voor de lol, maar vrienden geloofden mijn verhalen niet. Toen dacht ik; ik moet het toch eens gaan vastleggen, om te laten zien waar ik geweest was."

Media

Thissen haalt regelmatig de (inter)nationale media met zijn avonturen. Het werk is dan ook niet ongevaarlijk, want hij komt op plekken waar de toegang officieel vaak streng verboden is. Dat maakt het voor hem juist interessant, al is Thissen de laatste tijd wel voorzichtiger geworden.
Bob Thissen © Bob Thissen

Onbezonnen

"Naarmate het de laatste jaren politiek toch wat instabieler in de wereld wordt, ben ik iets voorzichtiger geworden. Wat zijn de risico's en is het me dit waard? Het heeft ook te maken met ouder worden. Vroeger was ik natuurlijk meer onbezonnen. Nu heb ik een huis en een vriendin en katten waar ik voor moet zorgen."

Volgers

Op YouTube heeft de urban explorer inmiddels dik 600.000 volgers, op Instagram bijna 400.000. Zijn derde boek kwam afgelopen kerst uit. Ook weer dankzij zijn vader. "Ik twijfelde over dat derde boek. Corona was geweest, er was een hoge inflatie. Mijn vader was al ziek toen, hij had kanker. En hij zei: 'Ik wil dat jij dat derde boek maakt, vóór Kerstmis.' Helaas is hij net twee weken te vroeg overleden, om het eindresultaat nog mee te maken."
"Mijn steunpilaar, mijn nummer één fan is weggevallen. Het is heel apart om het zonder hem te doen nu. Hij is onvervangbaar natuurlijk. Het is nog heel onwerkelijk."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!