Namenmonument voor trauma van 1944

Bombardement in Venlo. © Omroep Venlo/Sef Derks
Eind 1944 raakte Venlo diep getraumatiseerd. In de tot ruïne gebombardeerde stad vielen 220 slachtoffers door geallieerde bombardementen. Kinderen, broers, zussen, vaders, moeders, buren en vrienden.
De stichting Namenmuur 1944 vindt dat er na tachtig jaar eindelijk een tastbare herinnering aan die donkere periode moet komen.

Bombardementen misten doel

Tussen 13 oktober en 19 november 1944 probeerden de geallieerden de Maasbrug van Venlo te vernietigen met bommen. 13 keer voerden bommenwerpers tevergeefs aanvallen op de brug uit om te voorkomen dat de Duitsers die konden gebruiken om terug te trekken. Alle bombardementen misten doel. De bommen kwamen terecht op de historisch binnenstad die daarmee in puin werd gelegd.

Ondergrondse garage

Een van de initiatiefnemers van de Namenmuur 1944 is Mattie Peeters. Lopend door de binnenstad kan hij zonder moeite aanwijzen welke huizen van voor en van na de oorlog zijn. In de Nassaustraat bijvoorbeeld: aan de rechterkant zijn geen gebouwen geraakt, aan de linkerkant is alles weggevaagd. Daaronder het Rembrandttheater met een van de eerste ondergrondse parkeergarages van Nederland.
Mattie Peeters op de plek waar de namenmuur moet komen. © L1

Voltreffers

Vanaf nummer tien zijn aan de rechterkant van de Nassaustraat wel voltreffers geweest. Peeters: "Hier stond de 17 jarige Hugo de Vries voor zijn zolderraam te kijken naar overkomende vliegtuigen. Het huis werd geraakt. Van Hugo is nooit meer iets teruggevonden."

Oekraïne en Gazastrook

Peeters denkt dat Venlo in het najaar van 1944 binnen een paar weken tijd volkomen getraumatiseerd is geraakt. "Je kunt dat vergelijken met steden in Oekraïne en de Gazastrook. Als je een beetje je best doet kun je je daar wel een beeld bij vormen."

55 doden

De plek voor het namenmonument is al geregeld; in een nis van de Minderbroederskerk komt een in brons gegoten kunstwerk met de contouren van de oude stad en plaquettes met de namen van alle 220 slachtoffers. De zijkant van deze kerk vlakbij het Arsenaalplein is niet toevallig gekozen, dit gebouw doorstond de eerste bommenregen op 13 oktober 1944. In de platgebombardeerde wijk rond de kerk vielen op die dag 55 doden.

Geld

13 oktober 2024 moet het Namenmonument onthuld worden. Voor het monument denkt Peeters 85.000 euro nodig te hebben. Dat lijkt nog niet zo makkelijk binnen te halen want op dit moment is er pas 9000 euro in kas. Maar Peeters is optimistisch, hij denkt de benodigde bedragen de komende maanden binnen te kunnen halen bij particulieren, Venlose bedrijven en ideële instellingen.
Meer informatie over dit project hoor je in Cultuurcafé, zaterdag 24 februari tussen 10:00-13:00 uur L1 Radio.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!