Webwinkel kunstzinnige Wilders-parafernalia staat te koop

Een deel van de Wilders Webwinkel-catalogus. Linksonder de Geert Wilders-tuinkabouter © Domenique Himmelsbach de Vries
De webwinkel waarin je deurmatten, pleisters, een dekbedovertrek en zelfs Geert Wilders haarspray kon kopen, staat nu zelf in de etalage.
Kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries zet de site na twaalf jaar te koop.

Tuinkabouter

In de Volkskrant zegt hij de afgelopen jaren niet veel verdiend te hebben aan Geert Wilders-kledij, maar ook spullen als een Geert Wilders-tuinkabouter, een Geert Wilders-pruik of het 'Mens, doe eens normaal'-bordspel. "Het heeft uiteindelijk nooit de kosten gedekt", zegt hij in de krant. "Het gaat mij erom dat het tot de verbeelding spreekt dat het bestáát. De website zelf is het eigenlijke kunstwerk."

Linkse hobby

Himmelsbach de Vries begon de webwinkel na de grote cultuurbezuinigingen tijdens het door Wilders gedoogde kabinet Rutte 1. Wilders zelf zette kunst en cultuur destijds weg als 'linkse hobby' en de VVD wilde dat kunstenaars zich meer als ondernemers gingen gedragen. En dat is precies wat de Amsterdamse kunstenaar deed: "Naast een initiatief om het door het huidige kabinet gepropageerde cultureel ondernemerschap onder kunstenaars aan te moedigen, is de Wilders Web Winkel een groeiend platform voor kunstenaars om zich op creatieve wijze te verhouden tot Geert Wilders", legt hij uit op de site.

Voorraad

Wie de webwinkel wil overnemen moet daar 40.000 euro voor neertellen. Fors duurder dan de Geert Wilders-theedoek waarmee je à raison van 49,95 de vaat kunt boenen. Maar die is dan ook, net als de meeste andere producten op de site, niet langer op voorraad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!