Schilderijen horen, zien en voelen in Valkenburg

Kunstenaar en audioloog Dyon Scheijen © L1
Gehoor en kunst. Het zijn twee thema's die terugkomen in de expositie ‘Horen, zien en voelen’ in Valkenburg. Schilderijen van onder andere Dyon Scheijen zijn te zien én te horen.
Scheijen is naast kunstenaar ook fysicus-audioloog bij Zorggroep Adelante in Heerlen. Hij ziet dagelijks patiënten met een gehoorhandicap. Niet alleen vanuit zijn werk als audioloog, maar ook als kunstenaar probeert hij iets voor hen te betekenen.

Absorberende werking

Zijn schilderijen zijn gemaakt van geluidsabsorberende panelen. Scheijen: "Veel ruimtes, zoals restaurants of huiskamers, kunnen vaak akoestisch gezien beter ingericht worden. Mijn schilderijen absorberen vooral de hoge frequenties. Als die hoge tonen uit ruimtes geweerd worden kunnen mensen met gehoorproblemen elkaar beter verstaan."

'Functioneel en mooi'

De geluidsabsorberende panelen zie je tegenwoordig steeds vaker. "Maar ik zag ze regelmatig in een saaie kleur of met een foto erop. Dat was voor mij de inspiratie om er iets moois van te maken. Waardoor iets functioneels ook nog iets moois wordt."

Jan van Genk

In de expositie is ook werk te zien van kunstenaar Charles Eijck die op vroege leeftijd doof werd. En van Jan van Genk die doof werd geboren. Hij voltooide de Jan van Eijck Academie Maastricht. In de expositie is onder andere een schilderij te zien waarin de Visicom wordt uitgebeeld. De nu 84-jarige kunstenaar laat zien hoe de communicatie voor doven vroeger verliep.
De expositie ‘Horen, zien en voelen’ is tot en met 14 april te zien in Museum Valkenburg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!