Entertainment

Limburgse klanken vullen Het Concertgebouw in Amsterdam

St. Cecilia uit Grevenbicht-Papenhoven staat voor bijzonder optreden in Concertgebouw in Amsterdam. © Harmonie St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven
Het hoogtepunt komt vroeg dit jaar voor Harmonie St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven. Het 90-koppige orkest speelt een symfonie-concert in Het Concertgebouw in Amsterdam.
Dinsdag vertrekken bussen met fans vanuit Grevenbicht naar Amsterdam. Ruim elfhonderd kaarten zijn er verkocht. "Dat kunnen niet alleen Zuid-Limburgers zijn", schrijft de harmonie trots in een persbericht.

Uniek

Het Concertgebouw in Amsterdam staat bekend om haar unieke akoestiek en is een podium geweest voor wereldberoemde componisten als Leonard Bernstein en Gustav Mahler. Voor harmonieleden Sanne Goossens en Raymond Jennen is het aanstaande optreden in de roemruchte concertzaal nu al historisch, vertelt Raymond Jennen: "Voor een harmonieorkest, en zeker een amateurorkest is het wel heel erg speciaal om hier te spelen, dat is misschien een of twee keer eerder voorgekomen. In een symfonieorkest zitten strijkers en op de plek van de violen, altviolen en celli zitten in ons harmonieorkest de klarinetten en saxofoons. De muziek die wij gaan spelen zal je daarom niet zo snel horen in het Concertgebouw."

Planet Earth

Op het programma van het nieuwjaarsconcert Planet Earth staan composities van hedendaagse componisten als Johan de Meij, Satochi Yagisawa en John Mackey. Extra bijzonder is dat de Voorburgse Johan de Meij uit New York overvliegt naar Amsterdam om bij het concert van St. Cecilia aanwezig te zijn. Goossens vertelt: "Hij is er al en stuurde een foto van zichzelf bij de poster, breed lachend, dus dat lijkt me een goed teken. Voor hem is het ook heel sjiek dat zijn muziek wordt gespeeld in het Concertgebouw, dus daar wilde hij graag bij zijn. Voor ons is dat te gek, Johan de Meij is toch wel een beetje de Beethoven van de blaasmuziek."
Wereldkampioen
Harmonieorkest St. Cecilia wordt gedirigeerd door Jos Simons en ondersteund door een koor onder leiding van Nadia Loenders en operazangeres Channa Malkin. St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven is in 2022 tijdens het WMC in Kerkrade wereldkampioen geworden in de eerste divisie harmonie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!