Limburger regisseert toneelstuk over Sonja Barend

Angela Schijf © Toneelgroep Maastricht
Regisseur Servé Hermans uit Maastricht regisseert volgend jaar een toneelstuk over de 84-jarige interviewster Sonja Barend, genaamd SONJA. Actrice Angela Schijf gaat Sonja Barend, de koningin van de Nederlandse talkshow, vertolken. Ze is onder meer bekend van de tv-serie Flikken Maastricht en de Musical 'Dagboek van een herdershond'.
De voorstelling is een samenwerking tussen Senf Theaterpartners uit Delft en Toneelgroep Maastricht. Vanaf december 2024 moet het in heel het land gaan draaien.

Auschwitz

Sonja Barend groeide op als Sonja de Groot en kwam er pas op 10-jarige leeftijd achter dat 'Barend' haar echte achternaam was en dat 'De Groot' de naam was van haar stiefvader. Willem Barend, de echte vader van Sonja, werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter naar concentratiekamp Auschwitz afgevoerd en overleed daar in 1943. Sonja was toen twee jaar oud.
Na de middelbare school kwam ze als medewerkster van een beroepskeuzeadviesbureau in aanraking met de televisie. Er volgde een carrière van meer dan 40 jaar talkshows van Sonja Barend op televisie. De uitzendingen waren live, de onderwerpen spraakmakend en vaak belangwekkend. Sonja maakte faam mede omdat ze haar talkshowgasten alles durfde te vragen.

Boek

Barend werd een icoon voor de Nederlandse televisie, maar achter haar glorieuze carrière ging een hartverscheurend persoonlijk verhaal schuil. Dat verhaal is opgetekend in haar bestseller 'Je ziet mij nooit meer terug', waarvan inmiddels 75.000 exemplaren zijn verkocht. Op basis van dat boek heeft toneelschrijfster Annet Bremen de tekst van de voorstelling geschreven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!