Kerstmis 1993: De kerst die in het water viel

De Maas trad in december 1993 buiten zijn oevers en zette hele dorpen in Limburg onder water © Consortium Grensmaas
Twaalfduizend mensen moesten worden geëvacueerd. Acht procent van Limburg stond onder water. En de schade bedroeg meer dan 250 miljoen gulden.
De overstroming van de Maas in 1993 kwam onverwacht en trof Limburg buitengewoon hard. Over de gebeurtenissen van toen is nu een podcast gemaakt.

Diepvries

"In 1993 werkte ik nog niet bij de omroep", vertelt Henk Hover (L1), die samen met Eva Custers van Toneelgroep Maastricht de podcast Toen de Maas met Kerstmis kwam maakte. "In Echt, waar ik woon, kwamen kennissen uit het overstroomde Ohé en Laak vragen of we spullen uit hun diepvries zolang in de onze wilden bewaren".

Verslag

20 december 1993 trad de Maas voor het eerst buiten haar oevers en de dagen daarna breidde de overstroming zich uit. Omroep Limburg -voorloper van het huidige L1- deed dagenlang verslag van het wassende water tegen het decor van de normaal gesproken zo feestelijke decembermaand.

Reconstructie

De podcast is een reconstructie van kerstavond 1993. Eva Custers en Henk Hover praten met ooggetuigen en verslaggevers van toen, en er is veel archiefmateriaal te horen. "Door de uitzendingen van toen te beluisteren ga je weer helemaal terug in de tijd. Vooral het besef dat er toen geen mobiele telefoon of internet bestond laat je beseffen hoe beperkt de journalistieke middelen destijds waren en vooral ook hoe belangrijk daarmee het medium radio voor de mensen in de overstroomde gebieden".

Fragment uit de podcast:
De binnenstad van Venlo loopt langzaam maar zeker onder water. Het waterpeil van de Maas, die vlak langs het centrum stroomt staat maar liefst vier meter hoger dan gebruikelijk, die kerst in 1993. Winkels in het centrum zijn gesloten en het waterpeil bij de schouwburg, de Maaspoort, wordt door medewerkers angstvallig in de gaten gehouden. Toenmalig directeur Mat Schmeitz brengt samen met technicus Ton van Opbergen de kerstnacht door in een uitgestorven Maaspoort.

Kerstdiner in de kelder

Eva Custers: "Het Interview met Ton en Mat, dat was een reünie op zich. Die hadden elkaar ook al twintig jaar niet meer gezien. Dat was echt supertof om met hun dat hele verhaal te herbeleven: Hoe zij dat kerstdiner in de kelder van de Maaspoort hebben beleefd. 'Oh ik heb de wijn meegenomen' en 'oh, ik heb de frietpan meegenomen'. Ik ben zelf drieëntwintig, die overstroming is dertig jaar geleden, dus ik kon me er eigenlijk niks bij voorstellen. Maar nadat ik iedereen had geinterviewd , dacht ik wel wow, dit was wel echt heel bijzonder'.
De podcast Toen de Maas met Kerstmis kwam is onder andere te beluisteren via de site van Toneelgroep Maastricht en wordt zondagavond uitgezonden op L1 Radio, van 21:00 tot 23:00.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!