Guido Coppis over eerste speelfilm: 'Mijn lotsbestemming.'

Regisseur Guido Coppis. © Guido Coppis
2024 lijkt het jaar te worden van filmmaker Guido Coppis uit Venray. Vijf jaar lang werkte hij aan zijn speelfilmdebuut 'Bijt', waarvoor alles moest wijken.
Eind januari gaat de film in première op het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Missie

Guido Coppis is een man met een missie. Hij maakte de afgelopen jaren maar liefst veertien korte films, die regelmatig in de prijzen vielen. Het stond allemaal in het teken van dat grotere doel: zijn eerste speelfilm maken. Dat is op zijn vijfentwintigste snel gelukt. "Ik ben er gewoon heel trots op," zegt hij. "Ik heb echt het gevoel dat het precies de film is geworden waar ik op hoopte."

Limburgse kunstenaars en cultuurmakers zitten boordevol plannen voor het nieuwe jaar. Wie of wat mag je absoluut niet missen in 2024? De L1 cultuurredactie deelt deze week haar tips in de categorieën muziek, film, beeldende kunst, podiumkunst en literatuur. Dit artikel over Guido Coppis hoort bij de categorie film.

Bijt

Bijt is een donkere film op het snijvlak van drama, thriller en horror, die grotendeels werd opgenomen in Limburg. De film gaat over Mark, een destructieve man die lijdt aan een intense vorm van zelfhaat. Als hij de engelachtige Lisa ontmoet, ontstaat er een liefdevolle, maar bizarre band.

Niet risicoloos

"Bijt is geen gemakkelijke film, zeker niet risicoloos of veilig, zowel in het verhaal als in de vorm," zegt Coppis. "Ik leg niets uit, blijf ver weg van het psychologiseren van de karakters. Daarnaast hebben we gefilmd in een kopertint, een variatie op sepia. Ik denk dat het een film is die de kijker uitdaagt, en daardoor - hopelijk - meesleept. Een film die nog een tijdje door blijft trillen als je de zaal uitkomt, dat zou mooi zijn."

Scenario

Net als bij zijn korte films, schreef Coppis het scenario zelf. Een vaste aanpak heeft hij niet; hij omschrijft zijn manier van werken als "puur en intuïtief." Aanvankelijk wilde hij een film maken over zijn opa, die een aantal jaar geleden stierf. "Tot op dat moment zag ik de dood als iets heel naars. Maar bij mijn opa zag ik dat het ook heel bijzonder kan zijn."
Het bleek het startpunt voor een volledig fictief verhaal, waar overigens wel een stervende grootvader in voorkomt. Dat personage wordt gespeeld door de Vlaamse acteur Johan Leysen; het is de laatste rol die hij speelde voor zijn plotselinge dood in maart van dit jaar.
Still uit de film 'Bijt', met hoofdrolspelers Reinout Scholten van Aschat en Frieda Barnard. © The Rogues

Sterrencast

"Van hem heb ik zoveel geleerd," zegt Coppis. "Johan heeft met hele grote regisseurs gewerkt, en ik vroeg hem wat zij met elkaar gemeen hebben. Hij zei: 'De beste mensen leunen niet op hun ervaring.' Dat is een enorme les. Als maker moet je altijd nieuwsgierig blijven."
Tot zijn grote verrassing tekende Reinout Scholten van Aschat voor de hoofdrol. "Ik dacht: dat gaat hij nooit doen, met mijn cv." Maar het script sloeg aan en ook bekende namen als Frieda Barnard, Tijn Doctor, Frieda Pittoors en Jochum ten Haaf zeiden ja tegen de nog relatief onbekende Coppis. "Ik ben zo blij met de acteurs. Ik werd heel serieus genomen door hen, en denk echt dat het daardoor zo mooi is geworden."

Ploeteren

Toegegeven, de afgelopen jaren waren ook zwaar. Het voorbereidingstraject was verre van bevredigend, stelt Coppis. "Eigenlijk is het vijf jaar lang continu afgewezen worden. Alles wat je bedenkt, wordt heel kritisch bevraagd. Je moet jezelf enorm bewijzen en dat is gewoon niet altijd leuk, ook al komt dat het eindresultaat ten goede." Ook financieel is het ploeteren; Coppis kreeg een half miljoen euro om Bijt te maken, in de filmwereld een low-budget productie.
Still uit de film 'Bijt'. © The Rogues

Eerste levensbehoefte

Tot twijfels heeft het evenwel niet geleid. "Ik wil nou eenmaal vertellen wat ik voel, wat in me zit. En dat kan ik eigenlijk niet anders dan op deze manier." Het kwartje viel op zijn veertiende, in het laatste jaar van de middelbare school. Coppis, die naar eigen zeggen overal in faalde, maakte zijn eerste reportage; het bleek een succes.
"Ik was slecht in bijna alles, school was niet mijn ding. Rekenen was afschuwelijk, de gymlessen waren traumatisch. Ineens had ik iets gemaakt waar ik wél goede reacties op kreeg. Toen wist ik: dit moet ik gaan doen. Ik zou ook niet weten wat ik anders zou moeten. Het klinkt een beetje dramatisch, maar film maken voelt voor mij bijna als een eerste levensbehoefte."

Vervolg

Bijt is in mei te zien in filmtheaters in het land. Inmiddels liggen er concrete plannen voor een tweede speelfilm. Coppis is bezig met het scenario en hoopt een subsidie te krijgen van het Filmfonds. "Ik weet dat ze enthousiast zijn over Bijt. Dus hopelijk helpt dat."
Op 23 december 2023 was Guido Coppis te gast in het radioprogramma Cultuurcafé.

Guido Coppis (Venray, 1998) volgde in Arnhem de opleiding tot audiovisueel specialist, en maakte de afgelopen jaren veertien korte films. Op zijn zestiende viel zijn film ‘Crown’ in de prijzen op het Euregionaal Jeugdfilmfestival. 'IJzer in mijn Aderen' won vervolgens de speciale juryprijs op het Cinesud Euregion Film Festival. ‘Silent Storm’ werd twee keer bekroond, op het Cinesud Euregion Film Festival en het Limburg Film Festival. In 2021 won hij met 'Before Bedtime' de award voor beste korte film op het Limburg Film Festival. Hij woont in Arnhem.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!