Extravagant gevaar op wieltjes: Pink Peril viert jubileum

Pink Peril op de baan in Heerlen © L1/Niena Bocken
De enige rollerderbyclub van Limburg bestaat dit weekend 12,5 jaar. Dat wordt gevierd met een toernooi.
En dat mag ook wel: in Nederland zijn er maar 15 clubs. In Heerlen is de enige Limburgse club gevestigd.

Harde sport

Rollerderby is een sport die uit Amerika komt en gespeeld wordt op rolschaatsen. Twee teams van vijf spelers spelen elke ronde tegen elkaar in een zogeheten 'jam'. Een speler van het ene team het andere team moet inhalen. Het andere team probeert dit te verhinderen, en andersom. Spelers hebben wisselend verschillende rollen. Zo is de 'jammer' degene die het andere team moet inhalen en door de barricade van zogenaamde 'blockers' moet breken. De jammer speelt met een ster op haar helm. Dat gaat er vaak nogal hard aan toe: vallen, duwen, schreeuwen en blauwe plekken horen erbij.

Agressie

"Wat ik er leuk aan vind, is dat je met een team samen traint, maar je kunt wel al je agressie erin kwijt", aldus Myrthe Herben-Brandt (39). Op de baan heet ze anders, namelijk 'Bulldozer'. Dat is onderdeel van de rollerderbycultuur: iedere speler mag zelf een naam en rugnummer kiezen. Andere spelers in Heerlen heten bijvoorbeeld 'Sloopwafel', 'Pure Chaos', 'Nicky Jam' en 'Linda Lush'. Ook de kleding mag - afgezien van de clubshirts - zelf gekozen worden, wat resulteert in netpenty's, regenboogkniekousen en tutu's. Hoewel niet iedereen in Heerlen er opvallend uitziet, doen de meesten dat wel: ook piercings en tattoos zijn veelvuldig aanwezig.

Opvallende types

"Rollerderby trekt zeker opvallende types aan, dat maakt het ook cool," zegt voorzitter Maureen Geelen (38), die zelf ook speelt en op de baan 'Kittens for Breakfast' heet. Volgens haar komt die diversiteit doordat het een heel inclusieve sport is die in feite iedereen verwelkomt. Zo is de jongste speler 16 jaar en de oudste 46 jaar. Pink Peril speelt volgens de regels van de Women's Flat Track Derby Association (WFTDA), de bond voor vrouwen rollerderby. Waar die eerder alleen vrouwen toelieten, is de bond nu steeds meer inclusief en ook toegankelijk voor genderneutrale- of transgenderspelers.

Investeren

"De eerste keer dat ik van Rollerderby hoorde, was 13 jaar geleden. Een Amerikaanse vertelde me erover, ik heb het toen opgezocht op internet en ik vond het er wel cool uit zien", vertelt Geelen. "Toen moesten we hier alles nog uitvogelen, het was echt pionieren." De eerste club waar Geelen voor speelde, was Rockcity Rollers uit Eindhoven. Toen ze verhuisde naar Limburg, sloot ze zich aan bij Pink Peril. Ook die club is opgericht door een Amerikaanse, die zelf nu niet meer betrokken is. Het rolschaatsen ging Geelen niet meteen makkelijk af. "Maar met een hoop tijd, investering en vallen is het toch aardig gelukt."

Jubileumtoernooi

Niet alleen het rolschaatsen, ook het creëren van een rollerderby-gemeenschap vraagt investering in Limburg. De sport is betrekkelijk onbekend in Europa. De club valt of staat dus met betrokken leden en spelers, van die laatsten zijn er in Nederland ook niet al teveel te vinden. Voor het jubileumtoernooi dat zaterdagmiddag wordt gespeeld in Sporthal de Varenbeek in Heerlen is dan ook geen vierde club te vinden.
Daarom is er nu een world team samengesteld, waarin leden van verschillende rollerderbyclubs uit binnen- en buitenland participeren. Die gaan dan weer de strijd aan met de zogenaamde 'Market Gardeners', ook een samengesteld team uit Nederland. Verder spelen de Roadkill Rollers uit Nijmegen tegen Pink Peril. Of het uit zal lopen op winst voor het zwart-roze gevaar is onzeker; ze staan namelijk niet erg hoog in de derbyranking. Maar aan ambitie ontbreekt het in ieder geval niet: "Sinds de zomerstop zijn we in plaats van één keer per week trainen naar twee keer per week gegaan, dus we hebben wel het doel om op te kruipen in de rankings", aldus 'Kittens for breakfast'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!