Toneelgroep: 'Dure toneelproducties lastig in de toekomst'

De première van Augustus Oklahoma is zondagavond. © Toneelgroep Maastricht
Dure toneelvoorstellingen, zoals het stuk Augustus Oklahoma, dat zondag in première gaat in het Theater Heerlen, worden in de toekomst lastig om uit te voeren. "Het is wellicht de laatste keer dat zo’n voorstelling als Augustus Oklahoma te zien is in Nederland", zegt regisseur Michel Sluysmans in het radioprogramma L1-Cultuurcafe.
"Het is een ontzettend dure productie omdat je het stuk speelt met 12 acteurs. Als het cultuurbeleid een beetje de kant op gaat die ik vermoed dan is het straks onmogelijk voor producenten om een producties als deze te realiseren", zegt Sluysmans. "Het is een laatste kans om zoveel toneeltalent bij elkaar op toneel te zien’. Daarnaast werkt Toneelgroep Maastricht bij deze voorstelling met een grote decorploeg die nodig is om alles te vervoeren en op te bouwen. "Er zijn zo’n 50 mensen betrokken bij iedere uitvoering", aldus Sluysmans.

Pullitzer

Augustus Oklahoma is een familiedrama geschreven in 2007 door de Amerikaan Tracey Letts. Het werd bekroond met de Pulitzerprijs, een prestigieuze Amerikaanse literatuurprijs. Het is een grappig, herkenbaar en aangrijpend toneelstuk over hoe moeilijk het is om familie te hebben en om familie te zijn, zo staat op de website van Toneelgroep Maastricht.
"Het stuk is herkenbaar ook voor de tijd waarin we nu leven", zegt regisseur Michel Sluysmans. "Het is schrijnend en keihard. Het laat een mensbeeld zien waarin ik, als ik op straat loop of wanneer ik televisie kijk, heel veel herken. Een harde wereld waarin je je staande moet houden en vooral niet kwetsbaar mag zijn." De regisseur vindt het toneelstuk van Letts goed passen bij zijn oeuvre. "Ik regisseer vaker familiedrama’s, ik leg graag het vergrootglas op het fenomeen familie, ook in eerdere uitvoeringen."

Cast

Toneelgroep Maastricht gaat vanaf vandaag door Nederland toeren en doet behalve Heerlen ook de theaters van Maastricht en Venlo aan. De cast onder leiding van regisseur Michel Sluysmans bestaat uit Ariane Schluter, Porgy Franssen, Anneke Blok, Wendell Jaspers, Ali-Ben Horsting, Hanne Arendzen, Myrthe Huber, Vincent Linthorst, Viktor Griffioen, Ozan Aydogan, Yasmina Abdelmoumen en Jenell Tedjai. Han van Wieringen schreef de vertaling.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!