Entertainment

Elke dag een tekening op Instagram: nu een expositie

Kristine Tumanyan in ECI Cultuurfabriek © L1/Niena Bocken
Kunstenares Tumanyan (31) exposeert in de ECI Cultuurfabriek in Roermond met 365 werken die ze maakte op elke dag van het jaar 2022.
Dat was aanvankelijk helemaal niet het plan: de kunstenares maakte spontaan een tekening op 1 januari 2022, postte deze op Instagram en vervolgens vroeg iemand of ze dat nu elke dag ging doen. "Dat vond ik wel een goed idee, dus dat ben ik gaan doen", vertelt Tumanyan. Dat leverde haar uiteindelijk een overzichtsexpositie in de ECI Cultuurfabriek in Roermond op.

Verrassing

De kunstenares is Armeense en verhuisde later met haar ouders naar Rusland, waar ze aan de kunstschool studeerde. Daarna verhuisde ze in haar eentje naar Limburg om zich daar aan te melden bij de kunstacademie, waar ze in 2015 afstudeerde. Het werk is niet ontstaan vanuit haar studie, maar meer vanuit haarzelf. "Mijn eigen stijl is intuïtief tekenen. Ik plan nooit van tevoren wat het resultaat is, ik begin gewoon met een lijn en dat wordt de basis voor het werk. Die vrijheid levert elke keer een verrassing op."

Faalangst

Tumanyan ziet deze kunststijl als een oefening voor andere situaties in het leven. "Als een druppel valt op het papier, kan ik het gewoon verwerken in de tekening. Je gaat gewoon mee in de flow." Het hielp haar zelf in ieder geval om minder faalangstig te zijn en vaker fouten durven te maken, vertelt ze vanuit de expositieruimte in Roermond. Na de 365 dagen tekenen wil ze de tekenmethode nu ook overbrengen op anderen. Dat doet ze door op zaterdagen live te tekenen in de expositieruimte en op zondagen teken- en meditatieworkshops te geven.
De expositie loopt nog tot en met zondag 28 januari.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!