Sjtasiefestasie liep bijna uit de hand: feest kost nu geld

Een vol Stationsplein in Roermond tijdens de Sjtasiefestasie in 2023. © L1 (Gerard Pansier)
De Sjtasiefestasie 2023 blijkt minder goed verlopen dan aanvankelijk gedacht: er kwamen namelijk veel te veel mensen naar het Stationsplein in Roermond. Duizenden om precies te zijn. Dat heeft in februari dan ook voor veel spanning bij de organisatie gezorgd.
Dat vertelt Jules Geraedts van de organisatie aan L1. Om die reden wordt er dan ook ingegrepen. Voor de zaterdag, wanneer de Sjtasiefestasie plaatsvindt, worden er entreetickets verkocht.

'Met duizenden te wachten'

"Mensen stonden afgelopen editie met duizenden te wachten, terwijl het plein helemaal vol was. Sommigen probeerden over hekken te klimmen en ik heb zelfs gezien dat groepen mensen betonnen blokken aan het verschuiven waren", vertelt Geraedts. "Dat was niet prettig, en we wisten ook dat we hier iets aan moesten gaan doen."

Evenement stoppen

Qua grote incidenten verliep Sjtasiefestasie 2023 'rustig', maar dat had weleens heel anders kunnen uitpakken. Er werd zelfs over nagedacht om het evenement te stoppen. Geraedts: "Dat scenario lag zeker op tafel. De hele dag stonden wij, de gemeente en de hulpdiensten op spanning."
Volgens de gemeente Roermond is het evenement uiteindelijk veilig en feestelijk gebleven door een goede samenwerking tussen beveiliging, stadstoezicht en politie. "Desondanks is het voor iedereen prettiger om die druk te vermijden. Met tickets weten bezoekers vooraf of ze bij het evenement aanwezig kunnen zijn. Hierdoor blijft de toeloop beter passen bij de capaciteit", zegt de gemeente.

20.000 tickets

Voor 2024 heeft de organisatie besloten om 20.000 entreetickets te verkopen, van 5,55 euro per stuk. "Deze beslissing is genomen met het oog op de veiligheid van ons publiek en om ervoor te zorgen dat iedereen van het evenement kan genieten in een gecontroleerde omgeving", communiceert de organisatie via haar website.

Inwoners als eerst

Nu bezoekers tickets nodig hebben om toegang tot het evenement te krijgen, hoopt de organisatie dat er geen drukte ontstaat bij de hekken en de toegangspoorten. Inwoners van Roermond en omstreken krijgen als eerste de kans om tickets te kopen. Dat kan via vouchers die op verschillende plekken worden uitgedeeld.
Overigens blijft het feest op de vrijdag, Sjolefestasie, vrij toegankelijk voor iedereen. "Dat is een bewuste keuze. We richten ons dan meer op het jongerenpubliek en we merken dat dat ook meer lokaal wordt gevierd. Het grote evenement is echt de zaterdag", aldus Geraedts.
Vanaf 1 december start de kaartverkoop van Sjtasiefestasie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!