Extra steun voor WMC vanuit Kerkrade staat nog niet vast

WMC © L1
De Commissie Burgers en Samenleving van de gemeente Kerkrade heeft dinsdagavond nog geen besluit kunnen nemen over de extra financiële steun voor het Wereld Muziek Concours (WMC).
In plaats daarvan is besloten het stuk verder te bespreken in de raadsvergadering 25 oktober. De financiële situatie van het blaasmuziekfestival is daarmee nog niet opgehelderd.

Redding WMC

Het belangrijkste onderdeel van de steun houdt in dat een openstaande lening van 342.000 euro aan het WMC wordt kwijtgescholden. Ook stelt de gemeente niet langer als eis dat van de reguliere subsidie 52.450 euro jaarlijkse bewaard wordt voor de volgende WMC-editie. Het salaris van de aan het WMC-bureau uitgeleende ambtenaar, zo'n 100.000 euro, hoeft de komende tijd niet te worden terugbetaald.
In het voorstel wordt al opgemerkt door B en W dat dit geen definitieve optie is voor een financieel gezond WMC, 'maar wel een belangrijke stap in dit proces'. Het WMC had op de jaarrekening van 2022 een negatief eigen vermogen van zo'n 273.000 euro.

Moties

De SP heeft drie moties ingediend voor het voorstel. Ten eerste wil de partij dat het WMC niet langer hoeft te betalen voor het gebruik van het PLS stadion tijdens het evenement. Ten tweede wil SP dat college- en raadsleden niet langer gebruik zullen maken van gratis toegangskaarten voor evenementen van het WMC en dat de college- en raadsleden zelf minimaal twee toegangskaarten aanschaffen. Ten derde wil de partij dat de documenten die door het WMC aan het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) en provincie moeten worden gegeven, ook aan de raad worden verstrekt.

Verslechterde situatie

Bert Corneth, tot 1 oktober WMC-voorzitter, deed één dag voor zijn opstappen nog een noodoproep bij de gemeente Kerkrade nadat het FCP, veruit de grootste subsidiegever van het WMC, ingreep. Het WMC-bestuur zou namelijk hebben nagelaten het fonds tijdig op de hoogte te brengen van de verslechterende financiële en organisatorische situatie. Het WMC is daarom onder verscherpt toezicht geplaatst. Verder moet het WMC een nieuwe begroting maken voor dit en volgend jaar. Alleen als daaraan wordt voldaan, krijgt het WMC nog de resterende 250.000 euro subsidie.
Voor de subsidieaanvraag voor de periode 2025-2028 is het belangrijk dat de financieel ongezonde situatie snel wordt opgelost. Met een negatief eigen vermogen zou dat zeer moeilijk zijn. De aanvraag moet voor 1 februari 2024 zijn ingediend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!