Entertainment

Limburgse topmusici verenigen zich in nieuw kamerorkest

Limburg heeft een nieuw kamerorkest COoL onder leiding van Venlonaar Josef Suilen © Anita Simó
Limburg krijgt een nieuw kamerorkest: Chamber Orchestra of Limburg, kortweg COoL. Het orkest bestaat uit zo'n 30 muzikanten. Oorspronkelijk uit Limburg, maar vrijwel allemaal tijdens of na hun studie uitgevlogen naar de rest van Nederland en Europa.
Tijdens corona ontstond het idee om die muzikanten, vaak al tientallen jaren weg uit de provincie, weer bij elkaar te brengen.

Roots

"Terug naar hun roots", vertelt initiatiefnemer Josef Suilen uit Venlo, zelf dirigent. "We kennen elkaar allemaal van vroeger, van Limburg. Intussen speelt iedereen in grote orkesten in binnen- en buitenland. Maar we vroegen ons af, hoe leuk zou het zijn om een paar keer per jaar bij elkaar te komen in Limburg? Hoe zou het zijn als we daar een project omheen bouwen?"

Concervatorium

Het eerste concert van COoL is zaterdag 23 juni in De Maaspoort in Venlo. Er zitten dan ook conservatoriumstudenten op het podium. Suilen: "We zijn met conservatoria om de tafel gaan zitten om te kijken of wij als ervaren muzikanten iets kunnen betekenen. Voor studenten blijkt zulke podiumervaring van onschatbare waarde, het helpt ze bijvoorbeeld bij het auditeren voor een orkest. Dus vandaar dat we er een aantal hebben opgenomen in het programma."

Zorgcentrum

Behalve het muzikale en educatieve aspect heeft COoL nog een derde, sociale pijler, aldus Suilen. "We gaan ook in een zorgcentrum spelen, een plek waar mensen toch moeilijker toegang hebben tot een klassiek concert. En ons volgende optreden kan in een buurthuis zijn, of een gevangenis."

Terug naar Limburg

De muzikanten van COoL hebben er in ieder geval veel zin in, vertelt de initiatiefnemer: "Ja, superveel. Iedereen vindt het heel erg leuk om naar Limburg terug te komen, iedereen combineert het ook meteen met familiebezoek. Het grappige is, we komen uit Limburg, maar we zijn hier nooit te horen. Nou, dat gaat dus veranderen nu."
Initiatiefnemer van COoL en artistiek leider Josef Suilen is zaterdag te gast in L1 Cultuurcafe op L1 Radio.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!