Jack Poels van Rowwen Hèze leest voor over opa op Ereveld

Het Nationaal Ereveld in Loenen © ANP
Jack Poels van Rowwen Hèze leest op 4 mei op het Nationaal Ereveld in het Gelderse Loenen een zelfgemaakt lied voor zijn opa, verzetsstrijder Jacob Poels, voor.
Poels ligt met bijna 4000 andere Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven op het ereveld. Bij de herdenking op 4 mei spreekt onder anderen ook defensieminister Kajsa Ollongren.

Oorlogsgraven

Op het ereveld in Loenen rusten burgers en militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of gewelddadige conflicten daarna om het leven zijn gekomen. De begraafplaats is nog steeds in gebruik. Op de begraafplaats, beheerd door de Oorlogsgravenstichting, staat ook een monument voor KNIL-militairen die omgebracht werden door Japanners na de capitulatie in voormalig Nederlands-Indië.

Elk graf een bloem

De herdenking in Loenen is voor het eerst weer helemaal zonder coronabeperkingen georganiseerd, aldus een woordvoerster van de Oorlogsgravenstichting. Uit de coronatijd is overgebleven dat kinderen voorafgaand aan de herdenking op elk graf een bloem leggen. Dat gebeurt dit jaar op 3 mei. En de herdenking is opnieuw rechtstreeks te volgen via de website van de Oorlogsgravenstichting of sociale media, want het bleek dat veel oudere nabestaanden daar erg blij mee waren.
De herdenking heeft zoals altijd plaats in de middag van 4 mei. In de ochtend is er een oecumenische kerkdienst in de aula op het ereveld. De bijeenkomst eindigt met een minuut stilte en kransleggingen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!