Den Haag schiet tekort voor het Limburgs

Een Limburgs leesplankje. © L1
De Nederlandse overheid heeft te weinig oog voor de Limburgse taal. Dat is een van de conclusies in het pas gepubliceerde periodieke rapport over de staat van het Limburgs van het Comité van Experts van de Raad van Europa.
Het rapport wordt doorgaans integraal overgenomen door de Raad van Europa.

Tik op de vingers

De Raad van Europa tikt met dit rapport de Nederlandse overheid op de vingers. Zo stelt taalorganisatie De Limbörgse Academie na lezing van het stuk. Nederland moet taalrechten voor het Limburgs in de wet opnemen en Limburgs in het onderwijs op alle niveaus, ook universitair, én in de media mogelijk maken. Het rapport benoemt, met ongekende directheid, hoeveel Den Haag tekortschiet voor het Limburgs.

Den Haag moet in actie komen

De experts stellen dat Den Haag in permanent overleg moet treden met Limburgssprekenden over de bescherming van de taal. Het Limburgs is officieel erkendal regionale taal sinds 1997. Ook geven de experts van het comité in het rapport een uitzonderlijk uitgebreide lijst met aanwijzingen om het Limburgs te beschermen. Zo wordt de Nederlandse overheid verder opgeroepen om het gebruik van het Limburgs door de regionale omroep, bewustwording over het Limburgs en de Limburgse geschiedenis en cultuur, Limburgstalige plaatsnaamborden en het gebruik van de taal in het economische en sociale leven te regelen.
Het is nu aan de nationale en provinciale overheden én de Limburgse Eerste en Tweede Kamerleden om, zoals dit ook voor het Fries gebeurt, actie te ondernemen.
Klik hier voor het Engelstalige rapport.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!