Entertainment

Octavie Wolters grijpt naast Jan Wolkersprijs 2022

Octavie Wolters © Facebook Octavie Wolters
Octavie Wolters heeft niet de Jan Wolkersprijs 2022 gewonnen, de prijs voor het beste natuurboek. Dat is zondagochtend bekend gemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels. De schrijfster uit Roermond was met vier anderen genomineerd. Winnaar werd Tijs Goldschmidt met zijn boek Wolven op het Ruiterpad.
De prijs voor het beste natuurboek van het jaar is een initiatief van het Wereldnatuurfonds, het radioprogramma Vroege Vogels en De Volkskrant. De Jan Wolkersprijs werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. Er waren dit jaar 140 inzendingen.

Lof

Ondanks dat Wolters niet won, was de jury vol lof over haar boek, vertelde juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen: "Wij raakten afgelopen zomer bedwelmd door het prentenboek van Octavie Wolters. Een loflied op de natuur, ze trof de jury recht in het hart. Het is ontroerend van eenvoud, en je ziet een beheersing en vakmanschap."

Lied van de Spreeuw

Het Lied van de Spreeuw is een prentenboek met een spreeuw als hoofdpersoon. Die wil een lofzang houden op alles wat hij ziet tijdens zijn vluchten over het land. Om zeker te zijn dat hij niets vergeet, vraagt hij alle vogels die hij kent om raad: wat moet ik in elk geval niet vergeten te vertellen? De linosneden en de tekst in het boek zijn beide van de hand van Octavie Wolters.

Zilveren Penseel

Het Lied van de Spreeuw is het eerste prentenboek van de schrijfster uit Roermond. Het boek won een aantal maanden geleden al een Zilveren Penseel. Wolters is behalve schrijfster ook illustrator en beeldend kunstenaar. Eerder verschenen van haar hand de debuutroman Voorland en de kunstuitgave Slot, met teksten en beeldend werk die ze veelal maakte tijdens de coronapandemie.
Octavie Wolters was eerder te gast in L1 Cultuurcafe over Het Lied van de Spreeuw. Dat gesprek kun je hier terugluisteren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!