Entertainment

Levend verbrande missionaris uit Lottum wordt theaterstuk

Japanse troepen in China, 1937 © Wikimedia Commons
In 1937 werd missionaris Frans Schraven op de meest gruwelijke manier die denkbaar is vermoord. De in Lottum geboren priester werd levend verbrand in China. 85 jaar later wordt er een theaterstuk opgevoerd waarin de moord op Schraven vrouwen van nu aanzet om te ontsnappen uit een gewelddadige relatie.
Het moet een gruwelijke dood geweest zijn. Missionaris Frans Schraven uit Lottum werd in 1937 levend verbrand op zijn missiepost in China.

Verbranden

Op het terrein zaten Chinese vrouwen die de Japanse bezettingstroepen als troostmeisjes wilden hebben. Dat betekende dat ze als prostituee moesten gaan werken. Schraven weigerde de vrouwen uit te leveren en dat werd hem fataal. De Japanse commandant besloot hem samen met acht anderen levend te verbranden.

Muziektheater

In opdracht van de Frans Schravenstichting heeft Roel Verheggen de muzikale theatervoorstelling Helse Liefde geschreven. Daarin wordt de heldhaftige opstelling van Frans Schraven een inspiratiebron voor vrouwen en mannen die in onze tijd verstrikt zijn geraakt in een gewelddadige relatie. In het stuk vertelt Vincent tegen Louise het verhaal van zijn oudoom Frans Schraven. Zij besluit daarop om haar destructieve relatie te beëindigen.
Roel Verheggen die zelf afkomstig uit Lottum, het geboortedorp van Schraven wist tot voor kort niets van het verhaal over deze missionaris. "Ik ben zelf slachtoffer geweest in een gewelddadige relatie. Er is veel schroom en schuld als het gaat om misbruik bij vrouwen, maar zeker bij mannen. Daarom moet dit verteld worden".

Zalig

85 jaar later is de familie Schraven de gebeurtenis nog niet vergeten. En ook in China blijkt de Limburgse missionaris nog steeds in gedachten voort te leven. Voorzitter Harrie Schraven was enkele jaren op de rampplek in China: "Katholieken daar hopen dat hij ooit heilig verklaard zal worden. Want door zijn dood heeft hij veel vrouwen gered". Opmerkelijk is namelijk dat volgens de mondelingen overlevering alle vrouwen die Schraven wilde beschermen niet meegenomen zijn door de Japanners.

Helse liefde

Het muziekspel Helse Liefde gaat zondag in première in de kapel van de Lazaristen, het Missiehuis, in Panningen. Daarna gaat het stuk op tournee door het land. Volgend jaar zijn er voorstellingen in Venray en Lottum.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!