Entertainment

Dit is hoe je je kinderen aan het lezen krijgt

Schoolkinderen die een boek lezen © iStock
De Kinderboekenweek gaat vanaf woensdag van start en het thema dit jaar is Gi-ga-groen!, oftewel boeken over de natuur. Maar hoe krijg je de kinderen aan het lezen als de tablet lonkt en ravotten in het bos ook leuk is?
Jacques Vriens uit Gronsveld is kinderboekenschrijver, oud-leraar en basisschooldirecteur. Hij is de komende dagen door heel Nederland op pad om voor te lezen tijdens de Kinderboekenweek.

Lezen, lezen, lezen

"Wat ik vaak tegen ouders zeg is 'lees in ieder geval voor'. Dat is natuurlijk lastig, want veel ouders zijn druk. Kies daarom een vast moment, bijvoorbeeld voor het slapen gaan", legt Vriens uit.
Sommige kinderen zien ertegen op te beginnen met lezen, vertelt Vriens. "Dan lees je bijvoorbeeld de eerste twee hoofdstukken voor en kunnen de kinderen daarna zelf verder lezen. Dan zitten ze al in het verhaal, zijn ze al op gang gekomen."

Melkmachine

Ook luisterboeken zijn een prima middel om kinderen aan het lezen te krijgen. Toen hij nog voor de klas stond had hij in zijn lokaal een hoek gecreëerd met vijf hoofdtelefoons en luisterboeken. "Die liet ik ze dan beluisteren terwijl ze ondertussen konden meelezen in het echte boek. De melkmachine noemden de kinderen dat rijtje koptelefoons. Als ze zeiden dat ze niet meer aan de melkmachine hoefden en het boek gingen lezen, voelde dat als een triomfje."

Op basisschool

Volgens Vriens is de basisschool ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van leesplezier bij kinderen. "Daar begint het natuurlijk. Een basisschool kan iedere dag een half uur inplannen om te lezen. Zorg voor zo'n vast patroon. Een goeie schoolbibliotheek, ook belangrijk. Dat je makkelijk kunt ruilen als je per ongeluk een stom boek hebt geleend. En leerkrachten moeten zelf ook lezen, niet schriften gaan zitten controleren als de kinderen lezen. Lees met je kinderen mee, dan bouw je zelf ook leeservaring op, vertel ik altijd op de pabo's. En ook op de basisschool kun je met luisterboeken werken. Doe de gordijnen dicht, zet de schemerlampen aan, en luisteren en lezen maar. Vinden ze geweldig."

Meerdere dagen

Jacques Vriens leest deze Kinderboekenweek onder meer voor in het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Dat doet hij zaterdagmiddag. De Kinderboekenweek begint woensdag en duurt tot en met zondag 16 oktober.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!