Entertainment

Met zijn kunstwerk is Job Smeets weer thuis in Weert

Het werk van Weertenaar Job Smeets aan de Werthaboulevard in Weert. © L1 (Peter Beeker)
Een metershoog kunstwerk met een goud, glimmend, historisch tafereel op speelse manier uitgebeeld. 'Standing on the schoulders of giants' van kunstenaar en ontwerper Job Smeets voelt een beetje als thuiskomen voor de Weertenaar; die tot in het Parijse Louvre exposeert.
"Ik hou niet van zware onderwerpen in de kunst. Zeker in de publieke ruimte is het fijn als mensen er gelukkig van kunnen worden", vertelt de 53-jarige Smeets.

Originele cabine

Aan de Werthaboulevard bij het kanaal stond ooit het gebouwencomplex van het Landbouwbelang met een enorme laad-en loskraan om goederen uit schepen te tillen. De originele cabine waar de machinist in zat, wordt nu gedragen op de schouders van vier historische figuren uit de geschiedenis van Weert. Staande op een sokkel torsen een prins Carnaval, arbeider, geestelijke dame en edelman Philips van Horne de metalen stuurhut die in 2004 samen met de rest van de loskraan gedemonteerd werd. Het ontwerp van oud-Weertenaar Job Smeets is in 2018 door de gemeente gekozen na een open inschrijving voor kunstenaars.

Thuis

Job Smeets: "Tja, of ik met dit kunstwerk voel alsof ik weer thuis ben, vind ik moeilijk te zeggen. Nu op dit moment ben ik in Weert maar waar zou thuis eigenlijk moeten zijn?" Als hij al een knipoog ziet in zijn eigen werk dat onthuld is aan het kanaal waar het vroeger broeide van scheepsbedrijvigheid, dan is het dat zijn werk hier misschien wel voor altijd blijft staan. "Vijftig jaar, honderd jaar? Wie zal het zeggen. Het leukste van dit vak is dat de kunstenaar zich toch een beetje onsterfelijk maakt door ergens wat neer te zetten."

Museum W

In Museum W dat midden in de stad ligt, zijn ook andere werken te zien van Smeets. De expositie staat al een half jaar en mag wegens succes nog één maand in het museum blijven. Smeets groeide op in Weert maar verkaste om na zijn studie aan de Eindhoven Design Academy de wereld op zijn manier te veroveren. De kunstenaar en ontwerper heeft kantoren in Milaan, Antwerpen en Amsterdam. In Tilburg werkt hij met zijn team in een groot atelier aan zijn creaties die tot in het Louvre in Parijs te zien zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!