Entertainment

Stella Maris in Meerssen stopt na halve eeuw met cabaret

Thei Dols was een van de grondleggers van het schoolcabaret. © L1
Het was decennialang een kweekvijver voor landelijk talent. Maar na 50 jaar valt het doek definitief; de jaarlijkse cabaretvoorstelling van het Stella Maris College in Meerssen is ten einde.
Het Stella Maris Cabaret werd opgevoerd door leerlingen en leraren van de school. Opmerkelijk is dat enkele acteurs later bekende Nederlanders zijn geworden: zanger Guus Meeuwis en de acteurs Thei Dols, Martijn van der Veen en Jochum ten Haaf.
De directie van het Stella Maris College heeft besloten om te stoppen met de uitvoeringen. "Het argument is dat het draagvlak ontbreekt binnen de school", laat het productieteam van het cabaret weten.

Iconisch

Artistiek leider Servé Hermans van Toneelgroep Maastricht noemt het Stella Maris Cabaret 'iconisch'. Hij zat zelf ook op het Stella Maris College maar nam nooit deel aan de uitvoeringen. "Inderdaad opmerkelijk dat ik daar niet aan mee deed. Maar ik herinner me de voorstellingen nog goed. Zoals de geniale imitatie van Frans leraar Thei Dols." Diezelfde Dols was een van de grondleggers van het schoolcabaret in Meerssen en werd bij het Nederlandse publiek bekend toen hij de rol van pastoor vervulde in het satirische tv-programma Verona.

Maatschappijkritiek

Het Stella Maris Cabaret is ontstaan in de jaren ’60 van de vorige eeuw, toen op meer scholen in Nederland maatschappijkritisch cabaret populair werd. Naast een flinke dosis maatschappijkritiek werd ook de school niet gespaard. In de loop der jaren kregen, naast de sketches ook de dans, het showkoor en het orkest een steeds prominentere rol in het cabaret.

Begin van carrière

Voor sommige leerlingen werd het cabaret de start van een indrukwekkende artistieke carrière. Guus Meeuwis trad op als als jonge leerling in het Stella Maris Cabaret. "Hij kwam na zijn schooltijd nog een keer terug en zong toen met groot succes zijn hit Het is een nacht", herinnert Servé Hermans zich. Ook acteur Jochem ten Haaf die onder meer speelde in de TV series The Spectacular en Flikken Maastricht zat in het Stella Maris Cabaret. Hetzelfde geldt voor Martijn van der Veen die onlangs de rol van brouwer speelde in de musical Dagboek van een herdershond.
L1 Radio heeft Thei Dols laatst gesproken. Dat gesprek is hier terug te luisteren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!