Theatervoorstelling Wei: 'Eerbetoon aan alle mantelzorgers'

Documentaire Wei gaat de theaters in © Theatermakers Craviet
De theaterversie van de prijswinnende documentaire Wei gaat woensdagavond in première.
Het is een eerbetoon aan de ouders van documentairemaker Ruud Lenssen, én aan alle mantelzorgers: "Dit verhaal moet verteld blijven worden."

Dementie

In de documentaire volgt filmmaker Lenssen zijn vader Jac nadat die de diagnose dementie heeft gekregen. Terwijl Jac vasthoudt aan zijn idyllische wei, worstelt moeder Ria met haar rol als mantelzorger. Ondertussen komt een onvermijdelijk afscheid steeds dichterbij. De documentaire verscheen eind 2019 en werd met prijzen overladen.

Herkenbaarheid

Theaterproducent Peggy Keysers zag er meteen een theatervoorstelling in: "Wij maken maatschappelijk theater en over dementie en mantelzorg is nog zoveel te vertellen. De herkenbaarheid, dat is de kracht van het verhaal. Het kan jou en mij ook gebeuren. Dat voel je als je de documentaire ziet en dat voelen we ook als we in de zaal zitten."

Overmand door emoties

Inmiddels zijn zowel vader Jac als moeder Ria overleden. Voor documentairemaker (en zoon) Ruud Lenssen is het een vreemde gewaarwording als hij zijn ouders op het toneel weer tot leven ziet komen: "Als zij [de acteurs, red.] dus letterlijk de woorden van mijn ouders in de mond nemen, dat is gewoon heel bizar. Toen ik dat voor de eerste keer zag, werd ik overmand door emoties. Je gevoel komt even terug, het gevoel dat je had toen je aan het filmen was."

Beetje in leven

Lenssen hoefde niet lang na te denken toen hem om toestemming werd gevraagd om een theatervoorstelling van de documentaire te maken: "Ik wilde de film maken omdat ik wilde laten zien hoe groot het leed van de mantelzorger is. Mam kon er niet over praten, wilde geen hulp zoeken, en dát verhaal moet verteld blijven worden. En als dat door een theatervoorstelling kan, vind ik dat heel erg mooi. Heel bijzonder ook, het houdt mijn ouders een beetje in leven.
De theatervoorstelling Wei, achter de mist gaat woensdagavond 21 september -Wereld Alzheimer Dag- in premiere in de schouwburg van Venray. Daarna is de voorstelling nog te zien in DOK6 in Panningen en 't Gasthoês in Horst.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!